Combinatul de la Krivoi Rog a fost dat rusilor, titreaza Agentia "Rusia la Zi", si asta in ciuda faptului ca Romania a alocat ani la rand prin bugetul de stat bani pentru conservarea lucrarilor incepute.
Potrivit agentiei ruse care citeaza publicatia "Delo", Dmitri Parfenenko, vicepresedintele Fondului Proprietatii de Stat din Ucraina a trecut la promovarea deschisa a intereselor omului rus de afaceri Vadim Novinski, unul din pretendentii la dreptul exclusiv de a finaliza lucrarile de constructie a combinatului minier de la Krivoi Rog. Potrivit lui Parfenenko, Ministerul ucrainean al Industriilor sustine proiectul crearii unei societati mixte exclusiv din companiile "Smart-grupp", condusa de Vadim Novinski si Metalloinvest, a lui Aliser Usmanov.
Parfenenko a declarat ca Fondul Proprietatii de Stat, impreuna cu alte organe interesate ale puterii executive, au "trecut la realizarea practica a dispozitiei guvernamentale privind finalizarea combinatului".
Frank Pannir, reprezentant al Mittal Steel, a spus ca se va "adresa din nou guvernului si presedintelui cu rugamintea desfasurarii unei licitatii deschise". Potrivit afirmatiilor sale, orice investitor trebuie, inainte de a trece la treaba, sa rezolve chestiunile divergente cu guvernele tarilor (Romania si Slovacia) participante la constructia obiectivului. Potrivit informatiilor publicatiei "Delo", Smart-grupp nu are nicio intelegere cu Romania si Slovacia.
Dupa cum se stie, Romania a participat, incepand din 1987, la realizarea combinatului minier de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi Rog. Potrivit unor surse, sumele investite de partea romana se ridica la aproximativ 800 de milioane de dolari. Alte surse aratau ca investitia romaneasca in combinat este de 350 de milioane de dolari. Oricum, tara noastra a ramas ca parte la proiect, desi Ucraina a oprit finantarea lucrarilor, iar alte state, cum ar fi fosta Republica Democrata Germana, Cehia si Bulgaria, s-au retras.
Pentru a-si recupera din pierderi, tara noastra a imputernicit compania LNM Holdings, care detine si combinatul Mittal Steel Galati, sa negocieze, pentru partea romana, conditiile de finalizare a lucrarilor la combinatul Krivoi Rog. (Mugur Cosmin)