34 de legi si 7 ordonante de guvern mai trebuie adoptate pentru respectarea angajamentelor europene ale Romaniei, potrivit datelor puse la dispozitie de catre purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, citat de Euractiv.
In acest sens, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a prezentat Executivului o nota cu situatia proiectelor de lege prioritare pentru integrarea Romaniei in UE. Astfel, 27 de proiecte de legi prioritare de afla deja in procedura parlamentara si trebuie finalizate pana la sfarsitul anului, a precizat Oana Marinescu. Printre ele se afla proiectul de lege privind Agentia Nationala de Integritate, proiectul de lege privind Curtea de Conturi, cel pentru modificarea si completarea Legii nr. 64/1991 privind brevetele de inventii sau cel pentru stabilirea cadrului general de consultare si informare a salariatilor.
De asemenea, au fost introduse in plenul Parlamentului in semestrul II si se afla in procedura parlamentara 7 legi, 2 ordonante de urgenta, precum si 5 ordonante de guvern.
Printre acestea se afla proiectele de lege privind alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European si cel privind salarizarea si alte drepturi ale functionarilor din sistemul administratiei penitenciarelor.
"Ministrii responsabili au primit sarcina de a urmari si de a sustine promovarea acestor acte normative in forma care sa corespunda criteriilor europene si angajamentelor Romaniei din procesul de aderare", a mai precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.
La intalnirea de saptamana aceasta a Comitetului Interparlamentar mixt Romania-Uniunea Europeana, reprezentantii UE au atras atentia ca tara noastra "trebuie sa dea dovada de capacitate administrativa si judiciara pentru a aplica pe deplin legislatia europeana".