Serviciul Eurostat al Comisiei Europene a dat publicitatii datele referitoare la Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Europa.
Astfel, dintre cele patru state candidate, Croatia are cel mai bun PIB pe cap de locuitor (46%), urmata la distanta de Romania (32%), dupa care, foarte aproape, urmeaza Bulgaria (30%) si Turcia (29%).
PIB-ul Luxemburgului a fost in 2004 cel mai mare din UE si din tarile candidate, de mai mult de doua ori mai mare decat media Uniunii. Nivelul ridicat al produsului intern din Luxemburg este explicat de Eurostat partial prin faptul ca in aceasta tara exista un numar foarte mare de lucratori transfrontalieri. Ei contribuie la PIB, dar nu sunt luati in consideratie ca parte a populatiei rezidente, deci PIB-ul pe cap de locuitor nu se imparte si la ei. Irlanda a inregistrat un PIB cu aproximativ 40% mai ridicat decat media europeana.
Potrivit Eurostat, citat de siteul Euractiv, tarile din zona Euro au avut un PIB cu aproape 7% mai ridicat decat media UE. Spania, Grecia si Portugalia sunt singurele vechi membre care s-au plasat sub media UE-25, impreuna cu tarile nou-aderate la 1 mai 2004.
Tarile care nu sunt membre ale Uniunii, Norvegia, Elvetia si Islanda, stau destul de bine in acest clasament, amandoua plasandu-se peste media Uniunii.