Romania continua sa ocupe primul loc la productia de textile in sistem lohn (n.r. - cu materiale, modele si marci ale unor parteneri de afaceri din strainatate) in Europa. ßi asta pentru ca la noi este cel mai competitiv sa produci in acest sistem, explica Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei
Usoare (FEPAIUS). "Din '97 de cand am devansat Polonia, Romania este pe primul loc la cantitatea de lohn lucrata din Europa", sustine presedintele FEPAIUS. Producatorii aleg sa ramana in Romania cu toate ca scumpirea tarifelor la energia electrica si gaze, ca si devalorizarea monedei europene din anul trecut, le-au micsorat profiturile.
In plus, pentru ca competitivitatea este data, pe langa pret, de calitate si termene de livrare, Romania este avantajata in fata Chinei, explica Maria Grapini. In pofida unor informatii aparute in presa potrivit carora productia in sistem lohn este pe sfarsite, Grapini precizeaza ca, din contra, cei care produc acum in Romania lucreaza intens si nici nu au putut prelua toate comenzile. Mai trebuie spus ca lohnul reprezinta 80% din toata industria usoara.

Exporturile, in scadere

Balanta comerciala de textile a suferit unele dezechilibre de-a lungul timpului. Astfel ca ritmul de crestere a exporturilor a fost devansat de cel al importurilor. Daca in 1989 exporturile Romaniei totalizau peste 1,3 miliarde de dolari, in 2005 erau de 7 miliarde de dolari, adica au crescut de cinci ori. Importurile din 2005 au fost insa de sapte ori mai mari decat cele din 1989, care insumau 652 de milioane de dolari, potrivit unor date FEPAIUS.
Scaderea exporturilor este cauzata, in opinia ministrului delegat pentru comert, Iuliu Winkler, de faptul ca sistemul lohn isi arata limitele.
Maria Grapini sustine ca si competitia, mai accentuata pe piata interna, a produselor chinezesti a determinat scaderea exporturilor cu 3%.

Forta de munca, o problema mai grava

Dar scaderea productiei din domeniul confectiilor cu 13% este si mai ingrijoratoare, este de parere Grapini, care apreciaza ca anul trecut a fost cel mai prost pentru industria textila din ultimii 16 ani. Peste 30.000 de angajati si-au pierdut locul de munca. Numarul angajatilor din industria usoara aproape ca s-a redus la jumatate fata de 1989, cand erau peste 800.000, conform unor date FEPAIUS.
Problema fortei de munca se agraveaza intrucat nu se gasesc muncitori calificati, scolile profesionale nu mai functioneaza la capacitatea ceruta de productie, angajatii cu experienta ies la pensie si nu sunt inlocuitori, explica Grapini.
Iar toate acestea fac ca angajatorii sa aiba probleme mari in obtinerea randamentelor si incadrarea in termenele contractuale.