Agerpres informeaza: Romania asteapta investitii chinezesti in domeniile energetic, transporturi si mediu
Romania asteapta investitii chinezesti in domeniile energetic, transporturi, mediu carora le este deschisa calea de noua lege a parteneriatului public-privat, a declarat marti premierul Emil Boc, la inaugurarea complexului comercial China Town de la Afumati.
"Asteptam investitii chinezesti in energie, transporturi, mediu care vor consolida relatiile noastre de prietenie si colaborare extraordinare pe care le avem in momentul de fata", a spus seful Guvernului.
El a subliniat ca investitia de la Afumati, in valoare de zeci de milioane de euro, constituie un model si pentru alte proiecte chinezesti in Romania.
Primul-ministru a felicitat si autoritatile locale pentru ca au manifestat deschidere fata de investitorii chinezi si a incurajat si alte autoritati locale din Romania sa adopte aceasta atitudine.
Potrivit sefului Executivului, acesta este cel mai bun moment pentru investitorii straini sa vina in Romania, in conditiile in care tara noastra a redobandit recent din partea agentiilor de rating internationale categoria "investment grade".
El a spus totodata ca se inregistreaza o situatie mult mai buna din punct de vedere financiar cu un deficit de 4,4% in 2011 si o datorie publica de doar 30% din PIB, fata de alte tari din zona, si care pun economia noastra intr-o pozitie mai de pregatire pentru impactul unui eventual nou val al crizei economice, spre deosebire de 2008 cand a fost luata prin surprindere de prima faza a crizei.
Prezent la ceremonie, ambasadorul Republicii Populare Chineze, Liu Zengwen, a aratat ca premierul Boc a dat un semnal important pentru deschiderea Romaniei fata de investitorii chinezi. El si-a exprimat convingerea ca mult mai multe investitii din tara sa vor veni in Romania in perioada urmatoare.
Seful Guvernului a primit din partea presedintelui China Town Romania, Pan Jidong, o medalie de onoare pentru sprijinul acordat dezvoltarii acestui proiect si pentru faptul ca este "adevaratul prieten din Romania al nostru, al poporului chinez".
Premierul Emil Boc a participat in august 2010 la punerea pietrei de temelie a complexului China Town din Afumati, care se doreste a fi extins in urmatorii ani si sa devina cel mai mare din Europa.