Daca luam in seama multimea de comunicate si de conferinte de presa in care se anunta viitoarele constructii la nivelul intregii tari, putem spune ca in anii urmatori Romania va deveni un veritabil santier, iar cetatenii se vor bucura de centre comerciale moderne si de locuinte la standardele internationale.

In urmatorii ani se are in proiect dezvoltarea unei retele de centre comerciale marca Plaza Center, planurile vizand amenajarea a doua complexuri de acest gen in Bucuresti, dar si extinderea in orasele cu minimum 100.000 de locuitori. Constructia la primul complex comercial va incepe in aproximativ sase luni, in Bucuresti, investitia estimandu-se la 100 de milioane de euro. Banii alocati pentru constructia unui Plaza Centers variaza de la 100 de milioane de euro, la cele de dimensiuni mari, la 40-60 de milioane de euro la complexurile cu suprafete mai mici.
Pe o suprafata de 10.000 mp, se va deschide pana la sfarsitul anului Focsani City Center. Mallul, care va dispune de zeci de magazine si de
400 de locuri de parcare, va fi amplasat strategic, chiar la iesirea din oras. Tot in Focsani, rasare si un cartier rezidential destinat celor cu bani. Gigantul ce va fi gata pana la finele lui 2006.
Potrivit analistilor pietei imobiliare, micile supermarketuri vor avea cel mai mult de castigat in anul ce urmeaza. Ele se vor ridica deasupra hipermarketurilor ori a retelelor cash&carry prin simplul fapt ca au nevoie de o suprafata mai mica de teren pentru constructie.
Un alt oras "supus" dezvoltarii din punct de vedere imobiliar va fi Brasovul. Aici, pe langa cele 200 de case aflate in proiect de constructie si grupate in sase ansambluri rezidentiale, vor fi ridicate si doua centre comerciale si de afaceri, care vor fi gata anul viitor. Unul este MacroMall, iar cel de-al doilea este Office Park. Investitiile cumulate se ridica la peste 15 milioane de euro.

Complexuri rezidentiale

In zona centrala a municipiului Cluj-Napoca va fi construit un complex de 18 vile, cu o suprafata totala de 10.300 de metri patrati. Valoarea investitiei este estimata a se ridica la 4,5 milioane de euro. Vilele sunt construite in sistem duplex, suprafatele construite variind intre 129 si 163 de metri patrati, iar pretul unui imobil este de aproximativ 105.000 de euro. In cadrul complexului va fi construita o vila structurata pe parter, doua etaje si mansarda, care va contine 4 apartamente cu suprafete cuprinse intre 160 si 176 de metri patrati, pretul unei locuinte fiind stabilit la 95.000 de euro. Tot in acest an se va ridica in comuna Vladesti, situata la intrarea in municipiul Ramnicu Valcea, un complex rezidential de 30 de case avand o suprafata totala de 7.600 de metri patrati, valoarea investitiei fiind estimata la circa 2,5 milioane de euro. Pretul unei locuinte variaza intre 69.000 si 98.000 de euro.

Case pentru clasa de mijloc

Daca marii investitori straini tintesc patura de sus a societatii, orientandu-se catre proiecte de anvergura, pentru a avea un profit mare si imediat, autoritatile centrale au datoria de a se ocupa de restul populatiei. Un astfel de exemplu este Cartierul Brancusi, construit de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), unde au fost date in folosinta 1.120 de locuinte pentru tineri. Cartierul va fi mai complex, aici fiind prevazut a se construi in urmatorul an si 186 de case pe credit ipotecar, a caror licitatie a inceput deja. Numai in Bucuresti, in perioada 2006-2007, vor fi puse la dispozitie peste 3.000 de apartamente noi in blocuri finantate din fonduri private.