RomA¢nii au prins moda occidentalilor si au inceput sa plece in vacanta apelA¢nd la agentii. O demonsreaza chiar si datele Institutului National de Statistica (INS), de unde reiese ca numarul celor care au ales sa plece intr-o excursie in mod civilizat a crescut, in primul trimestru al acestui an, cu 1,1% fata de perioda similara a anului trecut. Cei mai multi au preferat ca destinatie RomA¢nia. Astfel, ponderea principala a actiunilor turistice (75,5%) a fost detinuta de cele interne. Mai trebuie spus ca vacanta cea mai des intA¢lnita a fost cu o durata de patru zile.
Cu toate acestea, sunt si turisti romA¢ni fideli destinatiilor externe. Potrivit INS, in primul trimestru, aproximativ 47.000 de turisti au apelat la agentiile interne pentru un concediu in afara, cu 39,5% mai multi fata de 2005. A§n ceea ce priveste alegerea facuta, tarile din Europa au fost preferate, Italia ocupA¢nd primul loc, cu 16,6%.
Vii prin agentie, nu platesti taxa!
Dar ce avantaje mai au cei care apeleaza la agentiile de turism? Vor fi scutiti de anumite taxe. Spre exemplu, de curA¢nd, Consiliul Judetean Tulcea a luat o decizie prin care orice persoana care doreste sa intre in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii trebuie sa plateasca o taxa de acces de 10 lei (100.000 de lei vechi) pe sejur. Prin aceasta hotarA¢re, au fost aprobate taxele de autorizare pentru organizarea si desfasurarea activitatilor economice, de turism si de agrement in teritoriul rezervatiei Delta Dunarii, Romnet.
Totusi, de la acesta regula fac exceptie persoanele fizice care vin in Delta in actiuni organizate de catre agentii economici specializati in activitatea de turism, insotiti de ghizi specializati.