In cursul actualului sezon estival se estimeaza ca numarul turistilor care si-au petrecut vacanta pe litoralul romanesc se va ridica la 1.200.000-1.300.000, cifra care semnifica nu numai un reviriment atat de mult asteptat in industria turistica autohtona, ci si o crestere cu 20-30 de procente a numarului turistilor de pe litoral inregistrat in cursul sezonului estival 2006, au aratat reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), precum si cei ai altor organizatii similare, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta in cursul zilei de ieri.

Sezonul estival actual se dovedeste a fi unul bun pentru industria turistica de pe litoral, a aratat Corina Martin, presedintele ANAT Regiunea Sud Est. Din datele contabilizate de ANAT pana la ora actuala rezulta ca debutul sezonului estival, respectiv lunile mai si iunie au fost marcate de o crestere substantiala a numarului de turisti care au ales sa-si petreaca cel putin un sejur intr-unul din spatiile de cazare de la malul romanesc al Marii Negre. In privinta Master Planului ce cuprinde strategia de dezvoltare a industriei turistice mioritice, elaborat recent, atat Corina Martin cat si Dragos Anastasiu, presedintele ANAT au fost de acord ca acest document reprezinta un pas inainte, insa totul depinde de punerea lui in practica. Spre deosebire de documentele similare anterioare, este de remarcat faptul ca cel putin acest Master Plan a fost dat publicitatii, iar la intocmirea lui au fost luate in consideratie opiniile asociatiilor din industria turistica, a subliniat presedintele ANAT Regiunea Sud-Est. Mai mult, conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Turismului, in jurul anului 2026 numarul turistilor care vor apela al serviciile de profil din Romania va depasi impresionanta cifra de 15 milioane pe an, comparativ cu numai 6 milioane de turisti cat s-a inregistrat in cursul anului 2006, a mai spus Corina Martin.

Tarife la cazare in varf de sezon mai mici decat in luna mai

In privinta turistilor straini, Ciprian Popescu, investitor si specialist in turismul de pe litoral cunoscut in special prin relatiile de colaborare speciale cu celebrul tour-operator international TUI a specificat faptul ca pana la ora actuala s-a inregistrat o crestere cu 10 procente a numarului de vizitatori din alte tari veniti pe litoralul romanesc. Faptul in sine este unul imbucurator, insa in cifre absolute cresterea numarului de turisti straini care a atins cifra de 55.000 de persoane nu este la fel de semnificativa, a adaugat Popescu. Numarul inca destul de mic de turisti straini care vin pe litoralul mioritic a fost pus de reprezentantii agentiilor de turism pe seama numarului mic de unitati hoteliere care ofera pachete de servicii competitive la nivel european si mondial. Astfel, pietele traditionale ale Romanei de atragere a turistilor straini cum ar fi Franta, Germania si mai nou Slovenia sunt greu de pastrat, avand in vedere standardele destul de scazute ale hotelurilor romanesti. De aceea o buna parte dintre turistii straini care vin in prezent in tara noastra provin din state rasaritene unde pretentiile nu sunt atat de mari. Insa aceasta stare de fapt se poate oricand schimba in defavoarea hotelierilor romani atunci cand si pretentiile turistilor rasariteni se vor mari, au aratat oficialii agentiilor de turism. In privinta tarifelor la cazare, toti reprezentantii agentiilor de turism au fost de acord ca ele nu sunt unitare si ca prejudecata conform careia in varf de sezon tarifele se scumpesc intotdeauna nu mai este una de actualitate. Tinand cont de faptul ca 90% dintre turistii cazati pe litoral isi achizitioneaza sejurul printr-o agentie de turism, la preturi mult mai mici decat tarifele de la receptie, nu se poate sustine ca preturile cresc odata cu sosirea varfului de sezon, a aratat Corina Martin. In plus, exista asa numita "oferta a zilei care desemneaza existenta la unele hoteluri, in anumite zile (cele din afara week-end-ului) si in anumite statiuni tarife la cazare in varf de sezon mai mici chiar decat cele practicate in luna mai, a adaugat Anastasiu.