Reprezentantii unor institutii financiare nebancare (IFN) sustin ca aplicarea normelor restrictive, impuse pana acum doar bancilor, nu va determina scaderi ale ritmului de creditare. Mai mult, volumul creditarii va creste in urmatorii ani cu o medie anuala de 25% pe an, potrivit unui studiu realizat de un mare grup bancar. ßi asta pentru ca institutiile financiare vor gasi "portite" prin care sa acorde credite in continuare si sa fenteze politicile BNR.
Masurile de limitare a creditarii valabile pana acum doar pentru banci se vor extinde si asupra societatilor de leasing si societatilor de creditare. Astfel ca datele cu privire la creditele sau leasingul contractat de la institutiile nebancare vor fi trimise Biroului de Credit. Prin urmare, un client va fi restrictionat in contractarea de credite sau leasing de plafonul maxim impus de BNR. Adica nu vor putea plati rate lunare care sa depaseasca 40% din veniturile nete ale familiei.
Acest lucru nu va afecta insa profiturile companiilor din domeniul financiar nebancar vizate. ßi asta datorita "jongleriilor bancilor", care vor tine cont de primele incasate de clienti sau de venitul din ultimele trei luni, doar ca sa acorde credite in continuare, explica Florin Ducea, responsabil vanzari la un magazin de bricolaj. Presedintele Asitrans Leasing, Bogdan Stan, ne-a explicat ca romanul este inventiv si se vor gasi metode de fentare a restrictiilor impuse de BNR. El sustine ca masurile nu vor genera o scadere semnificativa pe piata de leasing si ca vor conduce mai degraba la o concentrare a pietei financiare. Marius Onofrei, reprezentant al Allianz ¥iriac, este de parere ca ritmul de creditare va inregistra o usoara scadere.
Onofrei explica cum ca piata s-a segmentat, iar clientii care vor sa ia un leasing auto isi permit sa achizitioneze un frigider cu bani cash. Afectati vor fi doar acei clienti care se indatoreaza peste masura capacitatii lor de a plati, adauga Onofrei. Asa ca, in pofida masurilor BNR, romanii vor continua sa se imprumute. Creditele vor fi in special pe segmentul de retail, datorita cresterii economice puternice si a veniturilor, se mai arata in studiul realizat de grupul bancar.
Dar daca masurile de mai sus nu vor afecta societatile financiare, cele care le impun acestora un capital social de minimum 200.000 de euro, se va conduce la disparitia a peste doua treimi din randul societatilor de leasing, sustine Bogdan Stan, presedintele Asitrans Leasing. Astfel, din cele 900 de companii de leasing din prezent, doar 300 vor mai ramane pe piata, adica cele mai puternice, apreciaza Stan.

Va scadea numarul contractelor neperformante

Prin aplicarea acelorasi norme ca si in cazul bancilor, clientii IFN-urilor vor fi evaluati mai riguros. Va scadea astfel numarul contractelor neperformante, adica neplatite, afirma Bogdan Stan. Dar pentru ca aceasta evaluare sa fie si operationala, institutiile financiare trebuie sa se inscrie la Biroul de Credit. Or exista foarte multe, de dimensiuni mici, care nu au nici macar realizate sistemele informatice, conchide Onofrei.