Cea mai apreciata atractie turistica ce recomanda Republica Moldova ca destinatie favorita de catre vizitatori o reprezinta vinurile. De diverse soiuri, de calitate buna si la cele mai ieftine preturi, vinurile sunt o adevarata carte de vizita pentru Moldova, renumita si pentru podgoriile intinse a caror productie aduna numeroase premii la concursurile europene si mondiale din domeniu. Mai mult, se pare ca preturile de imbuteliere sunt cele mai mici din Europa. Odata cu eliminarea vizelor pentru cetatenii din Uniunea Europeana, Canada si Statele Unite, vizitarea Moldovei ca regiune renumita pentru industria vinurilor a inceput sa tenteze din ce in ce mai mult. Pana anul acesta, singura ocazie cand orice posesor de pasaport valabil putea intra fara batai de cap pe teritoriul Moldovei erau cele 10 zile pe durata carora se desfasoara Festivalul de Vinuri ce incepe anual pe data de 2 octombrie.
La granita cu Romania si Ucraina, Moldova este una dintre destinatiile turistice prea putin cunoscute in Europa. Este insa cunoscuta prin faptul ca este general considerata drept cea mai saraca tara din Europa, chiar daca a progresat serios in ultimii ani. Birocratia a fost domolita, orasele au cunoscut o dezvoltare mai mult decat pronuntata. Doar din punct de vedere a coruptiei au inca probleme, dar nu sunt singurii... Cele mai bune podgorii sunt situate in preajma orasului Chisinau. In sprijinul faptului ca vinurile produse acolo sunt cele mai bune din lume, incat numai gandul la ele il face pe orice degustator sa saliveze, legenda spune ca in 1966, cosmonautul Yuri Gagarin a facut o vizita beciurilor din zona si nu a mai iesit de la degustat timp de 2 zile. In cazul in care doritorii nu sunt in Moldova cu un grup organizat si condus de un ghid, vizita la renumitele podgorii se poate face inclusiv cu autobuzele din reteaua publica, acestea avand opriri speciale in fiecare locatie de pe harta vinurilor, insa nu totdeauna va pot lasa chiar la intrarea in distilerie. Este posibil sa mai aveti de parcurs intre 3 si 5 kilometri pana la punctul cautat, asa cum este de exemplu cazul vinariei de la Cricova, localitate situata la 15 kilometri in nordul orasului Chisinau. Accesul este permis doar cu rezervare prealabila, iar turul ce dureaza 2 ore si include degustare de vinuri, un pranz si cateva sticle la pachet costa 62 de dolari de persoana. Dupa ce ati terminat cu Cricova, va puteti indrepta catre Acorex, situat chiar la poalele dealului. Acorex este una dintre cele mai premiate marci moldovene pe plan european, multe dintre produsele lor putand fi cumparate doar din magazinele de aici (cum ar fi cele din gama Legenda, Reserve sau Select). Distileria Cojusna este principalul competitor al Cricovei si opereaza la 12 kilometri in nordul orasului Chisinau. Oficial, turul dureaza 2-3 ore la pretul de 17 dolari, insa de fapt beciurile sunt deschise la cerere la orice ora, zi sau noapte.

Milestii Mici, in Cartea Recordurilor pentru cele 2 milioane de sticle din colectie

Si sudul Chisinaului se mandreste cu cateva puncte pe harta vinurilor din Moldova. Vinurile Ialoveni, produse la doar 10 kilometri de Chisinau, sunt recunoscute pe plan international pentru Heres Sherry, pe cat de bun, pe atat de ieftin: doar 2 dolari sticla. O alta marca de vinuri produsa aici este si Gloria, alcool 33%. Milestii Mici ar trebui sa fie ultima oprire, deoarece ofera de departe cel mai bun tur. Nu numai ca au cea mai mare colectie de vinuri din lume (peste 2 milioane de sticle, numar atestat ca record Guinness), dar si 200 kmp de beciuri. Totusi, aveti grija sa nu cumparati prea multe sticle de vin din Moldova, in cazul in care calatoriti cu avionul, deoarece din august 2006 limitele pentru transportul lichidelor sunt destul de stricte.