Beneficiarii rentei viagere aferente anului 2006 mai au la dispozitie aproximativ o saptamana ca sa-si ridice carnetele de rentier. Daca nu vor respecta termenul, acestia risca sa piarda banii. Rentierii care si-au luat carnetele de rentier vor primi banii prin mandat postal, incepand cu 1 aprilie.
Carnetele portocalii de rentier sunt cele care consfintesc dreptul rentierului si reprezinta actul de evidenta a sumelor primite de rentier pe parcursul vietii. De la inceputul anului si pana in acest moment, reprezentantii Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj au distribuit aproximativ 630 de carnete de rentier, adica aproximativ 86% din totalul carnetelor ce urmeaza sa fie distribuite pana la sfarsitul acestei luni. "Suntem in plin proces de distribuire a carnetelor de rentier aferente dosarelor depuse si aprobate in anul 2006. Activitatea va continua pana pe 27 martie 2007", a declarat Remulus Chitu, seful Biroului Judetean de Renta Viagera din Dolj. Potrivit acestuia, mai sunt de distribuit aproximativ 100 de carnete de rentier. "Cei care nu reusesc sa se prezinte pana la acea data pentru a-si lua carnetele vor pierde banii aferenti anului 2006", a spus Chitu.
Rezilierea contractului de arenda atrage dupa sine "pierderea" rentei
Alta categorie de rentieri ce risca sa piarda renta viagera sau o parte din ea sunt cei ale caror contracte de arendare au fost reziliate in cursul anului 2006. "O conditie esentiala pentru a primi banii este ca rentierul sa faca dovada ca la sfarsitul anului calendaristic 2006 contractul de arendare a ramas in vigoare", a afirmat Remulus Chitu. Potrivit acestuia, daca din varii motive contractul de arenda a fost reziliat, insa a fost inlocuit cu un altul in aceeasi zi, rentierul va primi suma integrala aferenta anului trecut. In cazul in care rentierul nu va reusi sa semneze alt contract de arenda in aceeasi zi in care a fost reziliat precedentul, acesta va primi bani de la data inceperii celui de-al doilea contract pana la sfarsitul anului. "In Dolj avem aproximativ cinci persoane carora le-au fost reziliate contractele de arendare. Patru dintre acestea au reusit sa-si inlocuiasca acele contracte", a mai spus Chitu.
Intabularea, principalul obstacol in calea primirii rentei viagere
Din totalul dosarelor depuse in 2006 la Biroul Judetean de Renta Viagera din Dolj, aproximativ 45 de dosare sunt respinse provizoriu pentru lipsa anumitor documente. "Majoritatea acestor dosare se refera la teren vandut, pe care noii proprietari nu l-au intabulat. Principalul obstacol la primirea rentei viagere este refuzul noilor proprietari, fie ei persoane fizice sau juridice, de a incheia actele de cadastru, intabulare si carte funciara", a spus Remulus Chitu. Astfel, beneficiarii de renta care nu au intabulat terenul inainte de a-l vinde, ci au lasat acest lucru pe seama cumparatorului, ar trebui sa fie atenti la contractele de vanzare-cumparare. Pentru a nu pierde renta, aceste contracte ar trebui sa aiba clauze cu privire la termene concrete pana la care noii proprietari trebuie sa-si intabuleze terenul (o luna, doua trei, patru de la semnarea contractului si nu termene de genul "ulterior").
Alta problema in afara de intabulare se refera la neconcordante intre prenumele din buletinul de identitate si cel din titlul de proprietate.
De exemplu, in buletin este trecut Popescu Ioan, iar in titlul de proprietate Popescu Ion, caz in care beneficiarul trebuie sa aduca o adeverinta de la primarie din care sa reiasa ca Popescu Ioan si Popescu Ion sunt una si aceeasi persoana.
Doljenii au depus 180 de dosare in 2007
Cei care doresc sa obtina renta viagera trebuie sa depuna la Biroul Judetean de Renta Viagera o cerere, o copie de pe actul de identitate, actul de vanzare-cumparare sau contractul de arenda in original si copie, titlul de proprietate al arendatorului si doua declaratii pe proprie raspundere. La Biroul Judetean pentru Renta Viagera au fost depuse in 2007 aproximativ 180 de dosare.
Conditiile de eligibilitate pentru renta
Potrivit programului de acordare a rentei viagere, persoanele in varsta de peste 62 de ani care nu detin mai mult de zece hectare pot primi anual 100 de euro la hectar, daca-l vand, sau 50 de euro la hectar, daca-l arendeaza. Alta conditie este aceea ca dupa vanzare/arendare sa nu-si pastreze pentru folosinta proprie mai mult de 0,5 hectare.