Oltenii sunt din ce in ce mai interesati de programul Renta Viagera. Astfel, in ultimele doua luni, la Biroul Judetean de Renta Viagera Dolj au fost depuse aproximativ 140 de dosare, adica 36% din totalul celor depuse de la inceperea programului.
Batranii din Dolj care pot accesa acest program sunt insa extrem de legati de pamantul lor. Drept urmare, cei mai multi (85%) prefera sa-l arendeze in loc sa-l vanda. "Pana in acest moment, la Biroul Judetean de Renta Viagera Dolj au fost depuse aproximativ 380 de dosare (377 au fost finalizate, iar trei sunt inca in lucru). Majoritatea doljenilor prefera ca sa lase mostenire urmasilor aceste suprafete. Astfel, din cele 380 de dosare, in 321 se solicita renta pentru terenuri arendate, iar 56 pentru terenuri vandute", a declarat Remulus Chitu, seful Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj.
Potrivit informatiilor primite de la Biroul Judetean de Renta Viagera Dolj, in ceea ce priveste dosarele in care renta a fost solicitata in baza unor contracte de vanzare-cumparare, in 35% din cazuri, beneficiarii tranzactiilor au fost persoane juridice. In cazul contractelor de arenda, beneficiarii au fost reprezentanti de persoane fizice.
In Dolj, suprafetele instrainate prin arenda sau vanzare prin programul Renta Viagera se ridica la peste 1.500 de hectare de teren agricol, adica mai putin de 1% din suprafata agricola a judetului (aproximativ 480.000 de hectare). "Dosarele prin care se solicita renta pentru terenuri arendate insumeaza aproximativ 1.372 de hectare, iar cele prin care se solicita renta pentru terenuri vandute insumeaza 162 de hectare", a spus Remulus Chitu.
Raspuns on line
In perioada urmatoare, Birourile Judetene de Renta Viagera vor fi informatizate. "Toate dosarele incheiate vor fi arhivate si transmise prin internet catre Oficiul National de Renta Viagera Agricola (ONRVA), urmand ca raspunsul sa fie primit on line. Avantajul acestei metode va fi acela ca vom beneficia de o mai mare rapiditate in rezolvarea acestor dosare", a adaugat Chitu. Pana in acest moment, dupa intocmirea si verificarea lor de catre reprezentantii birourilor judetene, dosarele privind renta viagera erau trimise la ONRVA, iar in termen de zece zile primeau acceptul sau refuzul.
Alta noutate va fi aceea ca incepand de anul acesta banii nu vor fi singurul bun care va fi distribuit in anul urmator depunerii dosarului. "Conform noilor reglementari, nu numai sumele cuvenite platii rentei viagere, dar si carnetele de rentier vor fi distribuite in anul urmator celui in care s-a depus dosarul", a declarat Chitu.
Renta viagera, un program de comasare a terenurilor
Renta viagera agricola este un program de comasare a terenurilor agricole, care se adreseaza persoanelor in varsta de peste 62 de ani care doresc sa vanda sau sa arendeze proprietatile pe care le detin. Potrivit legii, valoarea rentei viagere agricole este 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol vandut si 50 de euro/an pentru fiecare hectar arendat.
Cei care doresc sa beneficieze de renta viagera trebuie sa detina insa in proprietate mai putin de zece hectare de teren agricol si sa pastreze pentru folosinta proprie o suprafata mai mica de 0,5 hectare.