In baza Legii 247/2005, proprietarii de teren agricol care il instraineaza prin vanzari sau donatii ori il arendeaza vor primi echivalentul in lei a 100 de euro/an/ha instrainat, respectiv 50 de euro/an/ha arendat, pentru terenurile mai mici de un hectar suma fiind proportionala cu suprafata. Schimbarile aduse in 2009 de OG 158/2008 vizeaza extinderea acordarii rentei viagere si eliminarea conditiei ca rentierul sa detina numai 0,5 ha in folosinta.

Renta se plateste o data pe an. Doar o parte dintre proprietarii de pamant au sansa de a deveni rentieri agricoli. In primul rand, trebuie ca acestia sa aiba varsta peste 62 de ani si sa detina in proprietate pana la 10 hectare de teren agricol. De asemenea, dovada instrainarii se va putea face numai prin act autentic, iar cea a arendei - prin contract de arenda, cuprinzand toate clauzele cerute de Legea 16/ 1994 (a arendei) si inregistrat la Consiliul Local. Cu alte cuvinte, cei care vand cu acte nu au cum sa devina rentieri. O alta conditie extrem de importanta este ca instrainarea, respectiv arendarea, sa aiba loc dupa 25 iulie 2005, data intrarii in vigoare a legii. Mai mult, trebuie ca terenurile vizate sa nu fi facut obiectul altei "instrainari prin acte intre vii" dupa 1990. Deci, daca actualul proprietar si-a cumparat ogorul sau i-a fost donat dupa 1990, el nu va avea dreptul la renta, ca si cel care a mostenit un teren care, dupa 1990, a facut obiectul unui contract de vanzare-cumparare.
Janota László, sef Birou Rente Viagere Bihor, ne-a declarat ca, incepand cu anul 2009, rentierul poate ramane proprietar pe o suprafata de teren agricol mai mare de 0,5 hectare pentru folosinta personala. Conditia ca rentierul sa nu detina decat 0,5 hectare a fost anulata. Prin modificarea Titlului XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, a fost extinsa categoria persoanelor care pot beneficia de renta viagera agricola. Potrivit legislatiei actuale, rentierul agricol este definit ca persoana fizica in varsta de peste 62 de ani care, de la data intrarii in vigoare a Titlului, nu are si nu va detine in proprietate, cumulativ in timp, mai mult de 10 hectare de teren agricol extravilan, pe care le instraineaza prin acte intre vii sau le arendeaza, total sau partial, primind de la Oficiul National de Renta Viagera Agricola carnetul de rentier agricol. De asemenea, este rentier si persoana pensionata pe caz de boala, gradele I si II, care, chiar daca nu a implinit varsta de 62 de ani, isi dovedeste incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiza medicala, pe care o va prezenta in fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu exceptia celei care apartine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar in decizie se consemneaza "nerevizuibil", si care instraineaza prin acte intre vii, arendeaza terenuri agricole extravilane aflate in proprietate sau incheie acord cu investitorul.
Pentru suprafetele mai mici de 1 ha, suma platita va fi proportionala cu suprafata instrainata sau arendata, respectiv pentru care s-a incheiat acord cu investitorul. Renta viagera agricola este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol. De asemenea, prin acest act normativ este eliminata conditia prezentarii unei dovezi materiale privind incheierea unui nou contract de arendare intr-un termen-limita, pentru a da continuitate in acordarea rentei viagere. Astfel, in cazul arendarii, renta viagera agricola se plateste daca terenul care face obiectul rentei este arendat continuu, intregul an calendaristic. In cazul in care contractul de arendare inceteaza, renta viagera agricola se va plati in anul urmator doar daca rentierul incheie, in maximum 30 de zile de la incetare, un nou contract, considerandu-se, astfel, continuitate in arendare. In cazul decesului rentierului, mostenitorii vor incasa renta pana la data de 31 august a anului urmator celui pentru care aceasta se datoreaza, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor, a certificatului de deces in original, precum si a carnetului de rentier agricol al defunctului.
"In 2008 am avut, in Bihor, 628 de dosare in lucru pentru o suprafata de 2.374 ha. Pana acum avem 1.900 de rentieri, cu specificatia ca mai avem ceva dosare in lucru. Suprafata avuta in vedere este de 7.945 ha. Am inceput de luni vizarea carnetelor de rentieri, iar actiunea se va termina in luna iunie. Speram totusi ca pana la finele lunii martie sa avem circa 80% dintre carnete vizate si pana la finele lui iunie sa ne ocupam de dosare. De asemenea, plata pentru anul 2008 va incepe in aprilie si se va incheia pe 31 august", a precizat seful Biroului Rente Viagere Bihor.