ImpactNews a publicat un interviu cu Dinu Patriciu, realizat de Corina Dragostescu, intitulat: Traian Basescu o va sfarsi rau, fie acum, fie peste 5 ani. Puteti citi in continuare a treia parte a interviului realizat cu putin timp inaintea alegerilor prezidentiale, castigate de Traian Basescu. In ciuda timpului care a trecut, interviul este de mare actualitate.

O implicare a mea ar depinde de structura Parlamentului

- Dumneavoastra ati intra intr-un guvern? Dinu Patriciu ar intra sa fie ministru, sau prim-ministru, ca sunteti la un nivel mai sus. Dumneavoastra v-ati implica?
- Asta ar depinde de structura Parlamentului. Cata vreme nu poti conta pe niste oameni care gandesc la fel si care pot conduce, evident ca n-as face-o. Nu as face-o decat daca ar exista aceste conditii preliminare, o majoritate parlamentara care sa gandeasca intr-un sens reformator, dincolo de etichete politice, dispusa sa-si asume responsabilitatea politica a modernizarii reale.
- Sa spunem PNL cu PSD?
- Sau cu PDL, aici nu e vorba de etichete politice, pentru ca partidele si-au pierdut demult identitatea ideologica. Toate.
- Ce alta conditie, in afara de majoritate?
- Nu e o conditie, e o realitate politica, pentru ca sa poti face ceva. Eu cred ca romanii sunt asa de satui, incat ar accepta o astfel de schimbare, mai ales ca ea nu presupune sacrificii. Mereu asociem reforma cu sacrificiile. E o mare greseala. O reforma in ziua de azi nu presupune neaparat sacrificii, ci acceptarea constienta a unor schimbari. De exemplu, se spune ca sa treci de la 1 la 13, la 1 la 70 birocrati raportati la numarul de locuitori, ar ramane niste oameni fara slujbe. Nu-i adevarat. O data cu libertatea economica deplina, se creeaza job-uri in sectorul privat. Mi se va spune ca exista oameni de 40-50 de ani care cu greu s-ar putea adapta unei alte situatii. Iarasi nu este adevarat, pentru ca totul este cum ii inarmezi sa faca fata unei situatii. Nu te costa absolut nimc ca din cresterea economica pe care o declansezi datorita acestei restructurari sa le garantezi acestor oameni cativa ani de salariu, care sa le permita sa se integreze in economia privata.
- S-a mai intamplat asta acum zece ani, cand au inceput disponibilizarile in minerit si s-au inventat salariile compensatorii.
- Atata vreme cat lucrurile s-au desfasurat coerent, treaba a mers bine. S-au transformat in zone defavorizate zonele respective, in momentul in care politicile n-au mai tinut seama de reechilibrarea sociala a zonei, in momentul in care investitiile in infrastructura n-au mai creat job-urile necesare acelor oameni. Este evident ca in tara asta se pot construi nu numai 30 de km de autostrada, ci mult mai multi...
- Lasati, ca nici Tariceanu n-a facut mai mult de 4...
- Nu-mi mai aduceti argumentul asta. Eu n-am spus ca exista vreun partid deasupra celorlalte...
- Deci nici PNL-ul
- Nu, n-a facut mai bine decat celalalte, pentru ca s-a innamolit in acelasi sistem birocratic pe care noi insine l-am creat. Legile stufoase sunt rezultatul faptului ca orice organism, odata creat, isi gaseste singur functiunea. Imi povestea cineva aseara, cum ca sa-si plateasca un impozit a trebuit sa-si ia o chitanta de 7 lei de la nu stiu ce ghiseu, pentru care chitanta au trebuit sa semneze patru persoane. E o dementa.