Expertul imobiliar profesor Artur Silvestri sustine ca decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a nu mai impune bancilor comerciale sa limiteze ratele lunare nu vine in sprijinul tinerilor, ci doar in interesul bancherilor de a obtine un profit confortabil din "vanzarea de bani".
Silvestri arata ca dependenta de congregatia bancherilor este absolut in conditiile in care mai mult de 80% din locuintele in "blocuri colective" se cumpara prin credit ipotecar. In plus, "ceea ce ni se pare astazi ca fiind o relaxare ce va aduce o accesibilitate sporita, motivand mai ales pe cei tineri si saraci, nu este decat o adaptare locala a unor fenomene ce s-au produs in Europa Occidentala in anii recenti. Acest proces constituie al patrulea val de globalizare imobiliara, urmand celor din America, Europa de Vest si Europa Centrala care ne preceda", a mai declarat Silvestri in "Monitorul Imobiliar".
Daniel Peia isi justifica afirmatiile aratand ca numarul celor care vor putea beneficia de astfel de credite va creste doar cu 2-3 procente. Si pana acum cei care nu puteau plati avansul de 25% din valoarea locuintei, solicitat de banca, gaseau diferite portite pentru a obtine totusi acel credit. Spre exemplu, in cazul in care locuinta valora 75.000 de euro, cumparatorul se intelegea cu proprietarul sa scrie in contract suma de 100.000 de euro, figurand la banca cu plata avansului.
Pe de alta parte, nicio banca nu va acorda credite pentru cumpararea unei locuinte persoanelor cu venituri mici. Aceasta desi guvernantii au majorat salariul minim pe economie la 560 de lei pe luna, pentru cei cu liceul terminat. Peia anticipeaza ca aceasta crestere salariala, care inseamna dari mai mari la stat, ii va forta pe angajatori sa foloseasca diferite portite pentru a nu plati mai mult. Astfel, ei vor trece mai putine ore de munca in contractele de munca ale angajatilor, iar statul va incasa doar jumatate din sumele incasate anterior, crede Peia. Acesta a aratat ca la fel s-a intamplat cand s-a majorat impozitul la chirie, incasarile statului injumatatindu-se din cauza ca s-a redus numarul celor care declarau ca inchiriaza locuinte.

Cresc preturile locuintelor

Pe de alta parte, analistul imobiliar Radu Zilisteanu sustine ca masurile BNR de eliminare a restrictiilor de creditare vor conduce la o crestere a cererii de locuinte numai daca bancile se vor dovedi mai agresive si mai dornice de profit, marind plafonul maxim de indatorare la 60-70% din veniturile lunare nete ale solicitantului de credit ipotecar. Zilisteanu apreciaza ca aceasta crestere a cererii va pune presiune pe pretul locuintelor, care poate creste intre 0 si 50%. Totul depinde insa de pozitia pe care o vor lua bancile comerciale, a explicat Zilisteanu.
Reamintim ca presedintele HVB ¥iriac, Dan Pascariu, a atras atentia ca este posibil ca piata imobiliara sa se apropie chiar de un "bubble", adica o crestere excesiva a preturilor, urmata de o prabusire brusca.