BCR si jurnalista Gabriela Vranceanu-Firea au organizat ieri la Craiova un seminar destinat informarii si educarii financiar-bancare. Autoritatile au cerut credite pentru parcuri si liniile de tramvai, in timp ce banca a raspuns ca finanteaza doar activitatile care aduc plus valoare.

Programul de educatie financiara "Realitatile la bani marunti - intre nevoi si solutii", lansat de BCR in premiera nationala ieri la Craiova, a reunit autoritati locale, politicieni si oameni de afaceri. Moderatoarea seminarului, jurnalista Gabriela Vranceanu-Firea, a inceput printr-un indemn catre toti cei prezenti la eveniment: "Cu totii am fost intr-o epoca a vitezei: si presa, si afacerile, si domeniul bancar. (...) Tsunamiul care loveste acum economia mondiala probabil ca ne va lovi si pe noi peste cativa ani daca nu facem acum ceea ce trebuia facut dupa revolutie". Primarul Craiovei, Antonie Solomon, si-a exprimat neincrederea in sistemul bancar, pe motiv ca "banca iti da umbrela cand e soare si ti-o ia inapoi cand ploua". El a subliniat ca bancile au dat credite "la toti derbedeii Craiovei cu cefe groase, care au pus gaj un teren de un euro, evaluat la zeci de mii de euro". Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a spus ca si-ar dori un sistem bancar care sa sprijine real mediul economic, sa fie disciplina bancara si nu o discrepanta asa de mare la nivel de salarizare intre banci si agentii economici. "Sper ca Erste (actionarul majoritar al BCR - n.r.) sa nu scoata bani din BCR si sa sustina Austria, iar dobanzile sper sa se intoarca la nivelul normal", a opinat Marinescu, adaugand ca la nivelul UE se poarta discutii pentru adoptarea unor reguli comune in ceea ce priveste sistemul bancar.

Primaria vrea sa imprumute pana la 50 de milioane de euro

Antonie Solomon a vrut sa plece de la intrunirea organizata de BCR cu o promisiune din partea bancii ca va credita municipalitatea cu sume importante de ordinul zecilor de milioane de euro pentru proiecte din Banie, cunoscut fiind faptul ca BCR i-a mai refuzat primariei un credit de 20 de milioane de euro. Conducerea bancii nu a facut decat sa-i promita primarului ca "va analiza situatia", impreuna cu conducerea de la Bucuresti. Solomon a precizat ca vrea sa se imprumute in sistemul bancar de sume pana la 50 de milioane de euro, pentru ca aceasta este suma maxima pana la care poate fi angajat bugetul local in imprumuturi. Investitiile pentru care Primaria Craiova are nevoie de finantare bancara au fost enumerate de edilul-sef al urbei: "Finantarea Centrului Expozitional de la fostul targ, unde avem un proiect impreuna cu Ministerul Dezvoltarii. Ministerul contribuie cu opt milioane de euro, iar partea noastra este de 12 milioane de euro; proiectul de reabilitare a liniei de tramvai - 38 de milioane de euro si, daca vreti, Parcul din Lunca Jiului vrem sa-l finantam cu bani din imprumuturi". Totusi, dupa enumerarea primarului, directorul regional de retail al BCR in Regiunea de Sud-Vest, Luiza Fenesan, a lasat sa se inteleaga faptul ca banca nu va finanta niciodata "achizitionarea de active de catre persoanele juridice daca activele respective nu aduc plus valoare". Fenesan a aruncat la randu-i vina pe lacomia celor care s-au imprumutat: "Cei mai multi bani in ultimii patru ani s-au dus pe credite de nevoi personale necunoscute. Oamenii au fost manati de vise. Cate masini de lux sunt pe strada? Oare ni le permitem? Cate vile cu multe camere au aparut? Chiar aveam nevoie? Pana acum, bancile au fost magazin de bani".

Relatia cu banca incepe cu un cont curent

Referitor la educatia bancara, oficialii BCR au batut moneda pe relatia clientului cu banca, pe importanta istoricului clientului in raport cu institutia financiara. "Majoritatea clientilor au inceput relatia cu noi printr-un credit, ceea ce nu este normal. Trebuie inceput cu un cont curent, transformat apoi in pachetul de cont curent si poate intr-un cont de economii", a spus directoarea executiva de retail a BCR Dolj, Cristina Ciovica. La capitolul acordare de credite, banca a ajuns la nivelul maxim de acceptare a opt persoane ca si coplatitori pentru un singur credit. Bancherii au pus accent pe faptul ca populatia trebuie educata in a economisi, dar si in a cheltui cu folos. Banca a introdus un concept nou, acela de consiliere pentru clienti, mai exact pentru banii pe care ii tii in conturile unitatilor BCR, adica te invata cum sa-i folosesti, pentru a produce mai multi bani.