Daca nu va deveni operator judetean, in acest an, Regia de Apa Craiova isi va lua adio de la accesarea fondurilor europene.
Regia Autonoma de Apa (RAA) Craiova ar putea sa isi ia gandul de la finantari europene, in urmatorii ani, din cauza indiferentei actualei conduceri. Pentru a putea sa se infrupte din banii veniti de la Uniunea Europeana, regia trebuie mai intai sa isi schimbe statutul si sa devina operator judetean. Ideea a incoltit insa prea tarziu in mintile reprezentantilor RAA, astfel incat, sume importante ar putea intra in vistieriile altor regii care au devenit deja operatori. In aceasta situatie, potrivit viceprimarului Gheorghe Nedelescu, sunt fostele regii de apa din Mehedinti, Olt sau Gorj. La Craiova, transformarea nu este cunoscuta amanuntit, nici macar in al doisprezecelea ceas, directorul regiei, Gheorghe Popescu, bajbaind in intuneric.
"Din pacate, trebuie trasi de maneca sa poata privi in perspectiva. Din 2007, daca nu devin operatori, nici nu vor mai putea sa viseze la fonduri externe. Au mare nevoie de bani pentru schimbarea conductelor de apa, care, in cea mai mare parte, sunt foarte vechi, dar si pentru introducerea canalizarii in cartierul Romanesti. Sumele acestea nu vor fi alocate in nici un caz regiilor, fiind luati in vizor doar operatorii", a precizat Nedelescu.
Asocierea tuturor furnizorilor de apa din Dolj
In prima faza, conducerea regiei trebuie sa obtina un acord de principiu, din partea consilierilor locali, pentru a schimba statutul in operator judetean. Pe ordinea de zi a consiliului local din aceasta luna va fi introdus si un proiect de hotarare prin care se solicita aprobarea transformarii. Cum insa angajatii regiei habar nu au ce sa faca in acest caz, a fost nevoie sa se apeleze la firma de consultanta EPTISA, pentru intocmirea referatului care va fi anexat la proiect.
EPTISA este cea care a castigat licitatia pentru consultanta in implementarea proiectului ISPA. Reprezentantii EPTISA nu au dorit insa sa furnizeze nici o informatie, sustinand ca acestea trebuie puse la dispozitie de regia de apa.
Potrivit directorului regiei, Gheorghe Popescu, in pasul urmator va fi organizata licitatia pentru a stabili societatea care va intocmi documentatia pentru obtinerea statutului de operator judetean.
Pentru a deveni operator judetean, regia trebuie sa atraga in proiectul sau si ceilalti furnizori de apa, insa pana la acest moment nu s-au purtat nici un fel de discutii. "Din Dolj, toate societatile care distribuie apa, atat din orase, cat si comune va trebui incluse in viitoarea asociere. Vom avea si noi un operator puternic", a mai spus Nedelescu. Principalul asociat va fi RAA Craiova, care a reusit sa obtina, in 2005, licenta clasa I, din partea ANRSC, fara de care nu putea deveni operator.
Ideea transformarii a fost salutata si de reprezentantii SC Aquaterm, care furnizeaza apa in Filiasi. Directorul firmei, George Stefanoaia, a precizat ca decizia ramane la latitudinea administratiei locale care va lua hotararea finala. "Ideea e binevenita, mai ales ca asocierea este privita ca o modalitate de dezvoltare structurala. Nu stiu insa in ce masura va fi realizata la nivelul Doljului", a declarat Stefanoaia.
Directorul RAA Craiova, Gheorghe Popescu, a recunoscut ca, probabil, actiunea nu va avea sorti de izbanda pana la sfarsitul anului, in acest fel si accesarea fondurilor europene fiind tot mai indepartata.