Potrivit procurorilor anticoruptie, avocatii firmei BEST Recuperare Creante SRL, recuperatorul SNLO, au beneficiat de onorarii fabuloase in raport cu munca prestata, o simpla instiintare fiind platita cu 480.000 de lei.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie descopera amanunte interesante in ancheta care vizeaza concesionarea catre o firma de apartament a creantelor Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) din Targu Jiu.
Potrivit unor surse din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, avocatii au beneficiat de onorarii mai mult decat consistente, fata de munca pe care au prestat-o. La dosarul anchetei se afla documente provenite si de la procesul pe care SC CET Arad, unul dintre datornicii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, l-a avut cu BEST Recuperare Creante SRL, proces care a si fost castigat, de altfel. Pentru redactarea unei simple cereri prin care CET Arad a fost instiintata ca are datorii de platit, precum si comisioane catre recuperator, a fost calculat un onorariu de asistenta juridica de 480.000 de lei. Alt exemplu este cel al unei expertize pentru care BEST Recuperare Creante SRL a cerut plata a 180.000 de lei, iar in realitate ar fi putut fi realizata cu numai 1.800 de lei, de o suta de ori mai putin.

Pe fir a intrat si Corpul de Control al premierului

Ancheta Directiei Nationale Anticoruptie a inceput ca urmare a unor plangeri depuse de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, care a denuntat modul in care au fost incheiate sapte contracte de cesionare de creante cu SC BEST Recuperare Creante SRL. Valoarea totala a creantelor cesionate a fost de 128 de milioane de lei, iar BEST a fost libera sa isi stabileasca onorariile care, in anumite cazuri, au ajuns si la 40%. Intre societatile care au primit instiintari sa achite onorarii fabuloase din bugetul de stat se afla SC CET Arad, SC CET Oradea, SC CET Brasov, precum si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare. Vizati de procurorii anticoruptie sunt, in principal, Eugen Davidoiu, fostul director al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Micu Stana Panisoara, fostul director financiar-contabil, si Diana Dumitrascu, sefa Departamentului Juridic al SNLO, in perioada in care Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a cesionat creantele.
In prezent, Corpul de Control al premierului deruleaza verificari pentru a stabili daca astfel de contracte, de genul BEST - SNLO, au fost semnate si la alte unitati din cadrul Ministerului Economiei si, de asemenea, sa estimeze eventualele prejudicii. Daniel Burlan, directorul general al SNLO, a declarat ca BEST Recuperare Creante a obtinut de pe urma Societatii Lignitului un profit de milioane de euro, termocentralele fiind fortate sa plateasca, pe langa datorii si penalizari, si onorariile imense ale avocatilor firmei de recuperare.