B365.realitatea.net informeaza : Sorin Oprescu da chix din nou: Centrul Vechi e inca sub excavatoare FOTOGALERIE (Autor : Catalin Doscas)
Cu toate ca edilul-sef spunea in vara ca la sfarsitul lunii august vor fi gata de reabilitat si ultimele strazi din Centru Vechi si ca se va trece apoi la reabilitarea fatadelor, in teren situatia este cu totul altfel. Zeci de muncitori inca mai lucreaza pe unele strazi, in timp ce de pe altele, decopertate, lipsesc cu desavarsire.
Termenul anuntat de primarul Oprescu, a fost depasit deja cu trei zile si se pare ca vor fi mult mai multe care se vor scurge pana cand muncitorii isi vor strange de tot sculele din Centrul Vechi.
"Se mai fac doar lucrari de asfaltare pe patru strazi (n.r. - Postei, Smardan, Sf. Anton si Stavropoleos). Utilitatile sunt gata. Apa, canalizarea, gazul, iluminatul, toate sunt finalizate 100%", spunea in urma cu o luna, pentru B365.ro, Madalin Dumitru, directorul general al Directiei de Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, in continuarea declaratiilor lui Sorin Oprescu. De atunci, lucrurile nu par insa sa fi avansat: "Lucrarile din Centrul Istoric al Capitalei sunt finalizate in proportie de 99% in ceea ce priveste utilitatile si 80% in ceea ce priveste strazile", este concluzia la care au ajuns constructorii si responsabilii care se ocupa de aceste lucrari, in cadrul discutiilor purtate la comandamentul convocat saptamana aceasta de primarul general Sorin Oprescu..
Nu este primul termen anuntat de primarul Oprescu si apoi ratat, acesta fiind depasit cu foarte putin, in comparatie cu termenele pentru alte lucrari, care totalizeaza o intarziere de 60 de ani. Pasajul Basarab s-a finalizat cu o intarziere de doi ani, bd. Uranus - peste patru ani fata de termenul anuntat, Penetratia Splaiul Independentei - Ciurel, peste cinci ani, ca si Strapungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, Pasajul suprateran Doamna Ghica - Bd. Chisinau, etc..
In teren, chiar si un ochi de amator poate anticipa ca finalizarea lucrarilor va dura mult mai mult.
Pe strada Selari, santierul este, din nou, la inceput. Muncitorii lipsesc cu desavarsire aici intr-o zi de vineri la ora 10. Au decopertat insa totul, astfel ca cea mai circulata artera din Centrul Vechi, dupa Lipscani, este un sant lung si adanc.
Aceeasi poveste si in spatele Hanului lui Manuc, in capatul dinspre Piata Unirii a strazii Franceze. In dreptul portilor, principala cale de acces catre curtea interioara a hanului, este un santier continuu de mai bine de sase luni de zile, fapt ce incurca afacerile celor din zona, inclusiv a administratorilor hanului: "Asteptam sa vedem ce se intampla cu santierul din spate. Au sapat de trei ori, in acelasi loc, in jumatate de an. Nu putem da drumul la terasa cand in fata portii principale sunt gropi", spunea in luna iunie pentru B365.ro managerul hanului, Dana Schitelea. Situatia nu s-a schimbat de-atunci. Doar doi muncitori, unul cu un pickhammer si unul cu o lopata lucreaza in dreptul Bisericii Domnesti, in timp ce in celalalt capat, la intersectia cu str. Selari cateva utilaje pazesc o gramada uriasa de nisip, trantita in mijlocul drumului.
Pe strada Postei, din spatele Muzeului National de Istorie, infrastructura e gata, stalpii de iluminat sunt la locul lor iar cativa muncitorii lucreaza plictisiti la montarea dalelor de piatra. Intetesc ritmul de lucru la vederea aparatului de fotografiat, moment in care si numarul de lopeti se dovedeste a fi insuficient.

"Banul mult, saracia omului"

Conform indicatorilor tehnico-economici aprobati de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pentru reabilitarea Centrului Vechi erau prevazuti 27 milioane de euro. Din aceasta suma, 7 milioane de euro au fost cheltuiti de firma Sedesa, inainte ca Primaria Capitalei sa rezilieze contractul cu aceasta in 2009. In aproape patru ani, societatea reabilitase doar patru strazi din cele 14 cate erau cuprinse in proiect. Dupa rezilierea contractului cu Sedesa, in primavara lui 2010 proiectul este preluat de firma Apolodor.
Teoretic, in saptamanile urmatoare, Piata cu Flori, Piata Sf. Dumitru si Piateta Lipscani din Centrul Vechi vor fi amenajate si dotate cu mobilier urban, iar gardul bisericii Sf. Dumitru si fantana bisericii vor fi refacute. In plus, pe strazile din Centrul Vechi, municipalitatea se lauda ca vor fi instalate 105 jardiniere din piatra naturala, 120 de banci, dar si 120 de cosuri de gunoi. Conform proiectului scos la licitatie de Primaria Capitalei vor fi plantati 50 de copaci si instalate 400 de placute cu numerele imobilelor si 72 de placi cu denumirile strazilor.