Agentia internationala de rating Japan Credit Rating Agency (JCR) a imbunatatit ratingul acordat Romaniei pentru imprumuturile suverane pe termen lung. Astfel, de la rating de BB la imprumuturile suverane pe termen lung in valuta, Romania a ajuns la rating BB+. Pe de alta parte, in ceea ce priveste ratingul pentru imprumuturile suverane pe termen lung in moneda locala, acesta a fost imbunatatit de la BB+ la BBB-.
Analistii agentiei japoneze de rating estimeaza ca Romania va continua sa inregistreze o crestere economica reala de peste 5% anual pana in 2008, numai in conditiile in care rata somajului se va reduce gradual, iar nivelul ocuparii fortei de munca va fi accelerat. Totodata, experti ai JCR spun ca deficitul de cont curent ar putea sa se reduca in 2004, pana la nivelul de 5,3% din PIB, pe fondul transferurilor semnificative de capital de catre rezidentii care lucreaza in strainatate.
Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice, a apreciat ieri ca decizia agentiei de rating japoneze favorizeaza mentinerea prezentei Romaniei pe pietele internationale de capital si atragerea de resurse financiare externe prin imbunatatirea perceptiei investitorilor.