Micii investitori de pe piata de capital sunt bulversati de intentiile unora de a desfiinta piata Rasdaq. In timp ce, la nivel inalt, institutiile se bat pe termeni juridici, la nivel local, oamenii spun ca au obtinut randamente bune din tranzactii cu actiuni pe aceasta piata si cer sa se tina cont si de parerea lor cand se iau decizii importante. Vineri, valoarea tranzactiilor pe Rasdaq a crescut de opt ori fata de ziua precedenta.
Piata secundara a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cunoscuta in continuare drept piata Rasdaq, are zilele numarate, dupa ce o decizie indirecta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene a pus pe jar investitorii romani care au tranzactionat de-a lungul timpului actiuni pe Rasdaq si inainte, si dupa ce aceasta a fuzionat cu BVB. "Jucatorii" de pe piata de capital au investit pe un segment al Bursei despre care afla dupa ani buni ca nu este reglementata. Nedumeririle lor sunt diverse: ce se intampla cu cotatiile, cu actiunile lor, cu companiile listate daca dispare Rasdaq, cum vor fi preluate acestea de BVB, ce reguli noi se vor institui pentru micii actionari?
Zilele trecute, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a raspuns, intr-un proces penal din Romania, si a decis ca piata Rasdaq nu este una reglementata. "Articolul 4 alineatul (1) punctul 14 din MiFID trebuie interpretat in sensul ca o piata de instrumente financiare care nu indeplineste cerintele prevazute in titlul III din aceasta directiva nu intra in notiunea 'piata reglementata', astfel cum este definita de dispozitia mentionata, chiar daca operatorul sau a fuzionat cu operatorul unei astfel de piete reglementate", se arata in Decizia Curtii de Justitie a UE, citata de Mediafax. MiFID reprezinta Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2004/39/CE.

Investitorii cer sa fie consultati

Investitorii spun ca trebuie consultati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). "Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita CNVM ca investitorii sa fie consultati cu privire la clarificarea statutului pietei Rasdaq, avand in vedere ca acestia au investit de mai bine de 15 ani in actiunile companiilor listate pe aceasta piata, fiind convinsi ca Rasdaq este o piata reglementata", a precizat AIPC printr-un comunicat de presa transmis catre GdS zilele trecute.
Investitorii craioveni de pe piata de capital considera ca Rasdaq este o piata importanta pentru economie, chiar daca sunt putini jucatori si lichiditatea este scazuta. "Avand in vedere numarul mare de firme de pe piata Rasdaq (in jur de 1.100, multe dintre ele cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro) ce reprezinta toate sectoarele economiei nationale, se poate spune ca piata Rasdaq reprezinta mult mai bine economia Romaniei decat cele 60 de firme de la BVB si este in interesul tuturor sa se creeze un cadru care sa permita dezvoltarea acestei piete, indiferent sub ce denumire, si nu trecerea ei pe linie moarta. Daca aceasta piata se va dezvolta alaturi de piata principala, ar avea de castigat si BVB, si CNVM, si investitorii, si firmele si, in general, economia Romaniei", a declarat, pentru GdS, E.I., un investitor craiovean pasionat de piata de capital. El a spus ca tranzactioneaza de sapte ani pe Rasdaq si cele mai bune randamente le-a obtinut din vanzari/cumparari de actiuni pe aceasta piata. "Pentru investitori si pentru cuponari - care sunt tot investitori -, cel mai bine ar fi sa ia sfarsit aceasta incertitudine cat mai curand si este esential ca pe ATS-ul Bursei, unde vor fi transferate firmele de pe Rasdaq, sa nu se piarda nimic din drepturile actionarilor minoritari de pe actuala Rasdaq", este de parere E.I. Investitorul craiovean sustine ca ar fi bine sa se transfere actiunile cotate pe Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei si "chiar s-ar inaspri cerintele de transparenta ale firmelor si protectia actionarilor minoritari privind retragerea de la tranzactionare, ofertele de preluare obligatorii la atingerea anumitor praguri de detinere etc.".

Brokerii spun ca au fost castiguri din dividende

Si brokerii vad Rasdaq cu ochi buni. "Piața Rasdaq este interesanta pentru ca pe aceasta se regasesc deja listate firme din majoritatea sectoarelor economice. Lichiditatea pieței Rasdaq este scazuta, pentru ca sunt foarte putini investitori pe aceasta piata si majoritatea lor asteapta evenimente care sa duca pretul acolo unde cred ei ca este valoarea companiei. In perioada de boom economic de dinaintea crizei, anii 2005-2007, piata Rasdaq a fost vedeta Bursei, foarte multe fonduri de investitii intrand in actionariatul multor firme de pe aceasta piata", a explicat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest. Cu toate acestea, investitorii de pe Rasdaq au avut parte de dividende, pentru ca multe dintre societatile listate au fost profitabile in timp. "Pe aceasta piata gasim multi investitori care incaseaza an de an dividende si isi recupereaza investitia in timp numai din dividende", a mai spus brokerul George Popa.

Se propune incetarea activitatii Rasdaq si trecerea pe BVB sau ATS

Casa de avocatura Dutescu si Asociatii a transmis CNVM, pe 28 martie, un proiect care ar presupune rezolvarea situatiei juridice a Rasdaq. "Acest proiect vizeaza incetarea activitatii pietei Rasdaq, sistem de tranzactionare care nu se incadreaza in prezent in dispozitiile Directivei MiFID a Parlamentului European, si admiterea emitentilor tranzactionati pe aceasta piata pe piata reglementata administrata de BVB sau in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare (ATS - n.r.), gestionat de acelasi operator", anunta Casa de avocatura Dutescu si Asociatii, citata de wall-street.ro. Potrivit proiectului, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar urma sa intocmeasca lista emitentilor tranzactionati pe piata Rasdaq care indeplinesc conditiile de admitere la tranzactionare pe piata reglementata.

Zeci de companii din Oltenia, listate de pe Rasdaq

Potrivit unui portal bursier (ghid.agf.ro), initial, pe piata Rasdaq au fost listate 6.000 de titluri, dar in 2005, in momentul transferarii Rasdaq la operatorul BVB, au ramas doar 1.250 de firme listate. Apoi au inceput delistarile una dupa alta. Potrivit specialistilor bursieri de pe ghid.agf.ro, numai in 2010 au fost delistate 252 de firme de pe Rasdaq. Printre delistarile notabile de atunci s-au numarat: Automobile Craiova, Bere Azuga, Petrom Aviation Otopeni, Romvag Caracal si Zarea Bucuresti. Automobile Craiova a fost delistata dupa ce actionarul majoritar, Ford Motor Company, a avut o oferta publica de cumparare, scotand din joc micii actionari captivi in societate. Potrivit site-ului BVB, la ora actuala mai sunt listate 1.152 de firme pe Rasdaq. Din Oltenia sunt cateva zeci de societati din diverse domenii: agricultura, constructii, industrie, comert. Din Dolj, cele mai cunoscute companii ale caror actiuni se tranzactioneaza pe Rasdaq sunt Avioane Craiova, Foraj Sonde SA, Lactido SA, MAT SA, Celule Electrice Bailesti, Comcereal Dolj etc.
Valoarea tranzactiilor Rasdaq, de opt ori mai mare
Pe piata secundara, valoarea tranzactiilor este net inferioara celor de pe BVB. Totusi, in ultima parte a saptamanii, valoarea tranzactiilor a crescut de aproape opt ori pe Rasdaq, fata de o zi obisnuita, cel mai probabil datorita discutiilor despre statutul pietei. Vineri dupa-amiaza, la inchiderea zilei bursiere, pe piata Rasdaq se efectuasera tranzactii cu actiuni de 470.000 de euro, fata de aproximativ 60.000 de euro in ziua precedenta. In acelasi timp, pe sectiunea principala a Bursei, numai valoarea tranzactiilor cu actiuni era de aproximativ 11,7 milioane de euro, la inchiderea zilei bursiere de vineri, pe fondul unui rulaj in crestere.