Raiffeisen Bank, Raiffeisen Bausparkasse (Austria) si Bausparkasse Schwäbisch Hall (Germania) au preluat toate actiunile HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL) de la Vereinsbank Victoria Bauspar (VVB), Bank Austria Creditanstalt si UniCredit Tiriac Bank. Acordul semnat luni în acest sens urmeaza sa fie aprobat de Consiliul Concurentei si de BNR.
„Vânzarea HVB BpL reprezinta o decizie strategica a VVB de a se concentra pe piata germana, acesta fiind pasul logic dupa vânzarea unei banci similare în Cehia la începutul acestui an“, a declarat Ludwig Roth, membru al Directoratului la VVB si HVB BpL.
Pe de alta parte, reprezentantii Raiffeisen spun ca preluarea va duce la o noua viziune asupra conceptului de economisire-creditare.
„Prin preluarea HVB BpL va rezulta un si mai puternic #1 al pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ“, a precizat Steven van Groningen, presedinte al Raiffeisen Bank România.

Despre RBL si HBV BpL

În prezent, Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) (fondata în 2004 de Raiffeisen Bank România, Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwäbisch Hall) administreaza contracte de economisire - creditare pentru aproximativ 160.000 de clienti cu o valoare contractuala totala de 600 de milioane de euro.
Economiile totale ale clientilor RBL depasesc 70 de milioane de euro, în crestere de 20% comparativ cu 2006. HVB Banca pentru Locuinte a fost lansata în 2005, având trei actionari: Vereinsbank Victoria Bauspar AG, Bank Austria Creditanstalt AG si UniCredit Tiriac Bank. În 2007, numarul de contracte de economisire-creditare a crescut cu 46% comparativ cu sfârsitul anului 2006.