Societatea Rafo Onesti este pe cale sa-si reia activitatea de procesare a titeiului, dupa aproape o luna de pauza "fortata ", cauzata de lipsa de resurse financiare pentru achizitionarea materiei prime si de protestele salariatilor, nelinistiti ca isi vor pierde locurile de munca. Directorul general al firmei, Paul Ivascu, confirma faptul ca in instalatiile rafinariei a fost pompat, in cursul ultimelor 24 de ore "destul petrol pentru a reporni instalatiile ". Nu s-a rezovat insa problema datoriilor catre furnizorii de energie electrica si gaze naturale, a mai spus Paul Ivascu, care spera ca discutiile purtate cu cei doi furnizori sa conduca "la un compromis care va permite Rafo sa plateasca esalonat, dar in termene scurte datoriile curente la aceste utilitati ".
Deblocarea aprovizionarii cu titei a Rafo s-a facut cu ajutorul societatilor Oil Terminal Constanta si Compet Ploiesti, dupa ce o firma, ca carei identitate nu se vrea deocamdata a fi facuta publica, a platit TVA-ul in vama, cerinta impusa de autoritatile financiare "in mod exceptional " pentru rafinaria din Onesti. Respectivul partener ar fi dat asigurari conducerii Rafo ca va continua sa livreze petrol rafinariei. Practic, insa, reluarea activitati inseamna doar o prestare de servicii, deoarece rafinaria nu a reusit sa rezolve din resurse proprii a problemei platii anticipate a TVA-ului. Insa, banii primiti pentru prelucrarea petrolului pompat in ultimele 24 de ore ii va permite sa plateasca datoriile curente si, pe viitor, TVA-ul aferent titeiului importat in vama, asa cum cere Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Agentia de Valorificare a Activelor Statului.
Instalatiile Rafo Onesti au fost oprite pe 19 aprilie, dupa ce rafinaria a ramas fara petrol, ca urmare a lipsei de resurse finaciare. Societatea din Onesti a fost obligata sa plateasca in avans TVA la importul de petrol ceea ce a insemnat, sustin reprezentantii firmei "o decapitalizare a acestei ".