Proprietarii masinilor mai vechi de 12 ani se pot inscrie in programul "Rabla" din 25 aprilie. In acest an vor fi scoase din uz 16.500 de masini, valoarea primei de casare fiind de 3.000 de lei. Programul se va derula in trei etape, ultima fiind prevazuta pentru luna decembrie.
Joi au fost publicate in Monitorul Oficial instructiunile privind derularea programului de innoire a parcului national auto in anul 2007. In termen de 15 zile, producatorii interesati se pot inscrie in program. Ulterior, in zece zile sunt analizate cererile producatorilor, urmand sa fie publicata lista celor acceptati in program. Pana cel tarziu pe 28 de zile, lista va fi publicata pe pagina de internet a Administratiei Fondului pentru Mediu, astfel incat de la sfarsitul lunii aprilie cetatenii sa se poata inscrie in program.
Numarul masinilor uzate care vor fi scoase din uz in anul 2007 prin acest program este 16.500, valoarea totala a fondurilor alocate pentru suma de casare fiind de 49.500.000 de lei. De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional inmatriculat in Romania, a carui vechime depaseste 12 ani. Masina veche urmeaza sa fie radiata, iar, in baza certificatelor de distrugere a autoturismului si de radiere, proprietarul primeste o suma de casare in valoare de 3.000 de lei, care va fi virata in contul de trezorerie al producatorului validat la care acesta este inscris pentru achizitionarea unei masini noi.
Actele cu care proprietarul trebuie sa se prezinte la producatorul auto sunt copiile legalizate ale buletinului sau cartii de identitate, certificatului de inmatriculare al autoturismului uzat, certificatului de distrugere al acestuia si originalul certificatului de radiere. De asemenea, este necesara nota de acceptare a producatorului.
Ca noutate, fata de anii precedenti, programul incepe mai devreme, desfasurandu-se in trei etape, nu in doua, cum a fost in 2005 si 2006. Prima etapa se va desfasura in perioada 25 aprilie-31 august, a doua este programata intre 1 septembrie si 12 noiembrie, iar ultima dintre ele va fi intre 13 noiembrie si 12 decembrie.