Inregistrarea marcilor si a produselor romanesti in Uniunea Europeana reprezinta un avantaj pentru antreprenorii romani. Totusi, acestia nu acorda mare importanta acestui detaliu, in comparatie cu alte tari. Astfel, la nivelul lui 2005, au fost trimise putin peste 50 de cereri de inregistrare a unei marci internationale. Prin comparatie, in Cehia au fost 500 de inregistrari, iar in Ungaria 400.
Dar care sunt de fapt avantajele inregistrarii marcilor romanesti in statele membre ale Uniunii Europene. Intr-un interviu acordat Hotnews.ro, Alexandru Harsany, reprezentant al unei case de avocatura, vorbeste despre modalitatile, avantajele si costurile pe care inregistrarea unei marci le poate aduce beneficiarului. El spune ca protejarea marcilor in statele membre UE permite companiilor romanesti sa livreze produse, respectiv sa presteze servicii in aceste state, sub aceleasi marci ca in Romania.
Trebuie spus ca acesta este un aspect foarte important, mai ales dupa aderarea Romaniei, in contextul liberei circulatii a marfurilor si serviciilor. In aceste conditii, companiile romanesti vor beneficia, in statele unde marcile au fost inregistrate, de aceleasi drepturi pe care le confera inregistrarea marcilor in tara noastra, respectiv un drept exclusiv asupra marcii.

Costuri reduse de inregistrare

Dar ce se va intampla cu marcile romanesti dupa integrarea in UE? Bineinteles ca totul va fi mult mai simplu. Astfel, potrivit lui Alexandru Harsany, citat de Hotnews.ro., dupa aderarea noastra la UE inregistrarea marcilor comunitare va prezenta numeroase avantaje fata de inregistrarile nationale in fiecare dintre aceste state.
Trebuie spus ca formalitatile de inregistrare si management sunt simplificate. Se vor folosi o singura aplicatie, o singura limba, un singur centru de administrat. Totodata, costurile de inregistrare sunt foarte reduse. Procedurile legale privind incalcarea marcii pot fi pornite in oricare dintre statele membre si vor avea efect in toate statele UE.
De asemenea, modalitatea de inregistrare a unei marci comunitare dureaza in medie aproximativ 12 luni incepand de la data la care OHIM primeste aplicatia continand toate informatiile prevazute de lege.