Evenimentul zilei raspunde la intrebarea "Ce castiga Romania din Rosia Montana". Puteti citi raspunsul in continuare.
'Analistii Oxford Policy Management sustin ca proiectul va avea o contributie la PIB de 19 miliarde de euro.
Proiectul minier de la Rosia Montana ar putea avea o contributie de 19 miliarde de dolari la PIB-ul Romaniei, pe parcursul celor 18 ani in care se vor desfasura fazele de constructie (doi ani) si exploatare (16 ani), sustin analistii de la Oxford Policy Management.
"Se asteapta ca efectele de multiplicare sa duca la o crestere a acestor cifre in industriile conexe din Romania cu un factor de 3-5, in diferitele faze ale proiectului. Astfel, in perioada de exploatare, ar putea fi create 3.600 de locuri de munca", a declarat, ieri, Alan Roe, director la Oxford Policy Management. Initial, oficialii companiei Rosia Montana Gold Corporation spuneau ca veniturile statului din acest proiect sunt de patru miliarde de euro, adica de aproape cinci ori mai putin decat cifra avansata ieri.
Ce-i drept, acum analistii spun ca au luat in calcul si impactul direct si pe cel indirect al proiectului. "Au fost identificate 55 de sectoare care par sa obtina cele mai mari beneficii, precum: constructia de masini, transportul, serviciile, serviciile hoteliere etc.", a subliniat Alan Roe.

In asteptare

Investitia pe care Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa o realizeze in Romania este de doua miliarde de dolari, iar veniturile generate de vanzarea aurului extras din mina sunt estimate la 7,5 miliarde de dolari. Partea ce revine statului nu este una semnificativa, avand in vedere ca partea romana detine sub 20% din RMGC.
In prezent, proiectul este in analiza la Ministerul Mediului pentru a primi avizele necesare. ONG-urile si mai multe asociatii critica insa acest proiect. '