Realizarea programului "Prima Ferma" de constructie a unor ferme cu credite garantate de stat alaturi de fonduri structurale - iata una dintre solutiile specialistilor din Departamentul PSD de Agricultura, Silvicultura si Politica Rurala. Acestia s-au dus la Tohani, judetul Prahova, pentru a se intalni cu Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al partidului si coordonatorul departamentelor de specialitate.
In prezenta deputatilor PSD din cadrul Comisiei pentru Agricultura si a membrilor Departamentului de Agricultura, precum si a unor reprezentanti din teritoriu, s-a discutat despre problemele curente ale agriculturii, precum si o parte din solutiile ce pot fi propuse pentru urmatoarea perioada, pentru imbunatatirea situatiei actuale din mediul rural romanesc.
Participantii au vorbit despre lipsa banilor pentru recoltare si pentru reluarea ciclului agricol, din vara si toamna anului 2009, necesitatea unei reforme structurale in agricultura, stabilirea unor strategii simple si usor monitorizabile de catre ministerul Agriculturii, modificarea structurii agricole faramitate din Romania.
Seceta a reprezentat un alt subiect abordat de participanti, considerandu-se ca se impune urgentarea aplicarii unor masuri antiseceta in intreaga tara. Proiectul de descentralizare initiat de ministerul Agriculturii si identificarea unor programe punctuale care ar putea fi implementate in perioada actualei guvernari, a fost o alta tema discutata.
In final, au fost propuse mai multe solutii, care ar trebui sa fie aplicate cat mai rapid atat de guvern, cat si de parlament sub forma unor programe astfel: sistematizarea si simplificarea intregii legislatii agricole actuale intr-un "Cod agricol", stimularea infiintarii unor sistem de masini si parcuri agricole detinute de catre agricultori, necesitatea respectarii tehnologiilor standard pe cultura, aplicarea unui sistem unitar de finantare in agricultura, obligativitatea asigurarii culturilor agricole, sustinerea sistemelor de colectare, stocare si insilozare a produselor agricole, infiintarea unui program special pe domeniul legumiculturii.
S-a decis ca forma actuala a Legii Comercializarii Produselor Agricole care a fost dezbatuta in comisiile parlamentare sa fie propusa spre adoptare de catre guvern sub forma unei ordonante de urgenta in perioada vacantei parlamentare, incluzand si amenadamentele propuse de parteneri sociali.
Cea mai importanta propunere de la Tohani - realizarea programului "Prima Ferma", de constructie a unor ferme cu credite garantate de stat alaturi de fonduri structurale, reprezinta o alta solutie urgenta.