Presedintele Patronatului din Industria Usoara "Fepaius", Maria Grapini, spune ca, daca la inceput lohnul era caracterizat prin extin-dere si prin cantitati foarte mari, noul lohn va fi facut dupa alte reguli: "Firmele mari pretind sa li se tri-mita doar brandul, iar fabrica romaneasca sa gaseasca singura materialele si accesoriile care i se par potrivite", a precizat Maria Grapini.
Aceasta spune ca avantajele noii metode sunt date de cresterea valorii adaugate, care este astfel mult mai mare. "Vrem sa adoptam acest lohn, in care sa folosim doar designul, iar apoi sa trecem la fabricile romanesti care sa-si creeze propria marca", ne-a declarat presedintele patronatului "Fepaius".
Cu toate acestea, specialistii estimeaza ca productia in acest sistem va scadea cu aproximativ 10%. Cauza acestei scaderi va fi reprezentata de imposibilitatea intreprinderilor de a efectua comenzile in timpul cerut de clienti. Fabricile romanesti din industria textila se confrunta din ce in ce mai mult cu lipsa fortei de munca.
Din aceasi cauza, Maria Grapini sustine ca 40% din fabricile mici, cu pana la 10 angajati, vor disparea. "Vor ramane doar firmele care au peste 100 de angajati si care se vor asocia in sistemul de distributie si transport", estimeaza Grapini. Statisticile arata ca in 2006 numarul angajatilor din industria textila a scazut de la 425 de mii, cati erau in 2005, la 325 mii de salariati.

Romania, atractiva in continuare pentru lohn

Chiar si in aceste conditii, surse din patronatele industriei usoare ne-au declarat ca piata romaneasca ramane una dintre cele mai atractive, cu toate ca se asteapta scumpirea fortei de munca in domeniu. Motivele pentru care clientii straini soli-cita in continuare piata din tara noastra sunt expertiza de care beneficiaza Romania, traditia si competitivitatea, dar mai ales siguranta afacerilor investitorilor, siguranta data de aderarea la Uniunea Europeana.
Statisticile arata ca anul acesta 65% din totalul productiei textile era fabricata in sistem lohn, iar din cele 5.500 de intreprinderi de confectii 70% lucreaza in acelasi sistem.