Guvernul de la Roma a simplificat procedura care trebuie indeplinita de cetatenii romani ce vor sa munceasca in Italia si, in plus, a renuntat si la limitarea numarului de straini care pot fi angajati intr-un domeniu, potrivit Radio Romania.

Cererea de autorizare a angajarii trebuie trimisa prin posta sau prin internet la ghiseul unic de emigrare din provincia din Italia unde se va face angajarea. Formularul poate fi obtinut de pe site-ul Ministerului Solidaritatii Sociale din Italia sau tradus in limba romana de la Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca din Romania. Cererea trebuie completata in limba italiana.

Se asteapta inca lamuriri

Directorul Departamentului pentru Munca in Strainatate, Daniela Andreescu, a declarat ca se asteapta inca lamuriri de la partea italiana privind consecintele noilor reglementari fata de acordul dintre Romania si Italia in privinta schimbului de forta de munca.

"Incercam sa-l punem la dispozitie si in limba romana, desi el urmeaza clar sa fie completat in limba italiana. Ca sa poata sa lucreze pe teritoriul Italiei ei au nevoie de un drept de sedere in scop de munca. Pentru acest lucru, in conditiile in care au in vedere domeniile pentru care s-a dat liber, se urmeaza procedura simplificata. Pentru restul se mentine procedura care a avut loc ca si pina acum", a declarat Daniela Andreescu.

Dupa obtinerea autorizatiei de angajare, cetatenii romani mai trebuie sa obtina, de la chesturile de politie din localitatile unde doresc sa se angajeze, cartea de sedere in Italia. Cererea va fi trimisa la fel, prin posta sau pe internet. Pina acum romanii puteau munci in Italia in agricultura, turism, constructii sau alte activitati sezoniere. Dupa 1 ianuarie acestia vor putea munci si in diferite alte ramuri din industrie.