Strategiile de dezvoltare urbanistica a Zonei Metropolitane Constanta precum si noile reglementari cu privire la intocmirea documentelor cadastrale au fost principalele subiecte abordate in prima parte a Forumului Imobiliar organizat ieri la Hotelul Ibis din municipiul resedinta de judet de Patronatul Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii Constanta. Printre participantii de marca ai evenimentului amintim aici pe Iulian Groposila, presedintele PIMM Constanta, Stere Sponte, directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Alexandru Balan, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania si avocatul Irina Litcanu.

In deschiderea Forumului Imobiliar, Iulian Groposila, in calitate de gazda a evenimentului a propus participantilor o dezbatere cu privire la strategiile de dezvoltare urbanistica a Zonei Metropolitane Constanta, exprimand cu aceasta ocazie interesul investitiilor constantenilor asupra posibilitatilor de construire in acest areal a unor obiective imobiliare cu caracter industrial, comercial sau administrativ. In acest sens, presedintele PIMM Constanta a facut o succinta trecere in revista a avantajelor si a dezavantajelor identificate de specialisti care vor caracteriza viitoarea Zona Metropolitana. Astfel, la capitolul avantaje ale Zonei Metropolitane, Groposila a amintit decongestionarea oraselor mari, alocarea de fonduri bugetare mai mari, beneficii economice, un numar mai mare de locuinte si, nu in cele din urma, posibilitatea accesarii de fonduri structurale nerambursabile oferite de Uniunea Europeana. Printre dezavantajele acestei Zone Metropolitane se numara posibilitatea efectuarii de speculatii imobiliare, dificultati in administrarea zonei, cresterea taxelor locale, degradarea mediului si centralizarea fondurilor insotita de riscurile distribuirii preferentiale a acestora. Cu aceeasi ocazie, Iulian Groposila a dat citire unui mesaj al lui Nicolae Nemirschi, viceprimarul Constantei in care acesta din urma preciza ca saptamana viitoare, cu prilejul unei intalniri a conducerii Zonei Metropolitane Constanta se va aproba si elaborarea unui Master Plan al acesteia, lucrare ce va fi realizata de o firma italiana. La randul sau, Alexandru Balan a tinut sa sublinieze faptul ca arhitectii din Romania sunt evitati de la consultarile care au loc inainte de realizarea unor investitii imobiliare de mare amploare.

Ortofotoplanurile georeferentiate, o noua tehnologie introdusa la OCPI

De aceea, aceste investitii sufera de carente grave cum ar fi construirea de ansambluri rezidentiale fara a se asigura mai intai retelele de utilitati si infrastructura de drumuri corespunzatoare unor astfel de obiective. Exemple de extinderi urbanistice haotice sunt statiunea Costinesti si comuna Cumpana, a declarat vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din tara noastra. Un alt subiect de mare interes pentru participantii la forum a fost cel legat de procedurile de intabulare si de intocmire a documentelor cadastrale. In acest sens, Stere Sponte, seful OCPI Constanta a specificat ca incepand cu data de 26 februarie a.c. termenul de solutionare al dosarelor pentru intabulari in Cartea Funciara a fost redus la numai 19 zile lucratoare in regim normal si de 7 zile pentru cele in regim de urgenta pentru care se plateste o taxa speciala. De asemenea, Sponte a mai mentionat faptul ca la nivelul OCPI Constanta s-a introdus un sistem informatic performant care impune realizarea documentatiei cadastrale si pe suport magnetic pentru corelarea acestora cu ortofotoplanurile (fotografii aeriene de mare precizie georeferentiate) detinute de aceasta institutie. La ora actuala mai sunt 1750 de dosare restante din anul 2006, insa ele vor fi solutionate pana la data de 15 aprilie a.c., a adaugat Stere Sponte.