Situatia tensionata existenta pe platforma siderurgica, accentuata de intentia anuntata de Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS) si Forum de a declansa la sfarsitul acestei luni conflictul de interese daca administratia Combinatului nu va incepe negocierea noului Contract Colectiv de Munca (CCM), va fi discutata azi la Guvern.

Potrivit liderului SSS, Gheorghe Tiber, reprezentantii SSS si liderii CSDR, federatie la care este afiliat sindicatul, au fost invitati azi, incepand cu ora 12.30, pentru a discuta pe marginea doleantelor lor cu secretarul de stat care e responsabilul departamentului de dialog social al premierului Calin Popescu Tariceanu.

"Ne vom duce la aceasta intalnire si vom prezenta problemele si doleantele noastre, inclusiv decizia abuziva a Ministerului Muncii de revocare a inregistrarii conflictului de interese, care a stat la baza declararii ilegale de catre justitie a grevei pe care am declansat-o luna trecuta", a precizat Gheorghe Tiber.

Liderul SSS este nemultumit si de unele declaratii din cadrul conferintei de presa sustinute duminica de directorul general al Combinatului, Augustine Kochuparampile, care au fost preluate de agentiile de presa. Potrivit Rompres, Augustine Kochuparampile a spus ca negocierile au inceput cu luni inainte, inca din trimestrul al patrulea al anului 2007, cand s-a ajuns la o oferta corecta, deja implementata incepand cu 1 ianuarie 2007. Potrivit Rompres, directorul general al Combinatului considera ca timpul de negociere a trecut, a fost foarte lung si s-a negociat pentru foarte multa vreme.

Referitor la eventuala greva ce va fi declansata de sindicalistii de la Solidaritatea, Augustine Kochuparampile a spus ca angajatii Combinatului si-au dat seama ca nu este bine sa faca greva. Potrivit Rompres, seful administratiei ArcelorMittal Galati a adaugat ca nu a facut niciun demers juridic pentru a inregistra noul CCM semnat deja de 10 dintre cele 12 sindicate de pe platforma siderurgica.

"Nu am incercat sa-l inregistram la Directia de Munca pentru ca nu e important pentru noi acest lucru. Noi am facut o oferta corecta si stim ca marea majoritate a angajatilor nostri este de acord cu aceasta oferta. Eu consider ca inrgistrarea CCM nu e o problema importanta", a declarat Augustine Kochuparampile, citat de Rompres.

Directorul general dezinformeaza

Sustine Gheorghe Tiber care a criticat declaratiile facute de seful Combinatului. "Cred ca ori este dezinformat de consilierii sai, ori minte. In primul rand actul aditional a fost semnat initial de opt sindicate, iar acum mai sunt doar sase semnaturi. Ca sa poata fi legal, actul aditional trebuie inregistrat la Directia de Munca, in conditiile in care actualul contract expira pe data de 14 iunie. Deoarece actul aditional care prevedea prelungirea valabilitatii CCM pana la sfarsitul acestui an nu a fost inregistrat, este obligatorie inceperea negocierii intregului CCM. Faptul ca administratia il aplica si a dat majorarile salariale e problema lor. In ceea ce priveste faptul ca administratia nu a fost la Directia de Munca sa inregistreze actul aditional nu este adevarat, iar directorul general cred ca e dezinformat. Avem informatii sigure ca au fost sa-l inregistreze si acest lucru a fost confirmat si in cadrul intalnirii cu sindicatele de pe data de 15 mai de Magda Volonciu, avocatul Combinatului", ne-a mai declarat Gheorghe Tiber.

Acesta mai sustine ca directorul general nu cunostea realitatea din Combinat atunci cand a declarat ca salariatii nu doresc sa mai faca greva. " Joi, cand vom avea consiliul de conducere al sindicatului si ii vom intreba pe membrii nostri ce vor sa facem mai departe, se va vedea daca directorul general are dreptate sa spuna ca oamenii nu mai vor sa faca greva. Angajatii sunt nemultumiti si de conditiile de munca, si de cresterea salariala primita. Eu nu-mi doresc greva, ci negocieri sau semnarea unui act aditional care sa aduca pace si liniste in Combinat. Oferta lor salariala nu a fost una corecta daca tinem cont de profitul obtinut anul trecut", mai sustine Gheorghe Tiber.

In ceea ce priveste declaratia privind faptul ca vremea negocierilor a trecut, liderul SS sustine ca administratia se contrazice in declaratii.

Liderul coordonator al SSS, Ilinca Diaconu, a declarat: "Ce sa creada salariatii? Acum cateva luni conducerea afirma ca actualul CCM expira la 13 iunie si ca negocierile din decembrie nu au fost legale, ci conventionale. Acum conducerea spune ca vremea negocierilor a trecut si se contrazice prin astfel de declaratii".

Gheorghe Tiber mai spune ca, daca administratia sustine ca vremea negocierilor a trecut pentru ca acestea au avut loc, acest lucru ar insemna implicit recunoasterea faptului ca negocierile care au avut loc au fost legale si obligatorii, implicit legalitatea conflictului de interese declansat de cele sase sindicate, precum si greva generala care a avut loc.

Fara CCM de la 13 iunie?

Problemele aparute ar putea avea ca efect ca, incepand cu 13 iunie, combinatul sa nu mai aiba un Contract Colectiv de Munca. Liderul SSS afirma ca exista aceasta posibilitate, dar va fi valabil CCM la nivel de ramura metalurgica, iar salariatii vor fi aparati de contractele de munca individuale pe care le au.

Liderul FSS Metarom Galati, Ghiocel Constantinescu, ne-a declarat ca sindicatul va face toate demersurile pentru a nu se ajunge intr-o astfel de situatie.