Reabilitarea a 120 de kilometri de retele de apa si canalizare va fi realizata cu 60 de milioane de euro, lucrari pentru care autoritatile locale nu au gasit fondurile necesare de la bugetul municipalitatii in ultimii ani de zile.

Lucrarile de reabilitare a retelei de apa si canalizare cu fonduri ISPA, care ar fi trebuit sa inceapa inca din toamna anului trecut, vor demara in cel mult o luna de zile. Astfel, reprezentantii societatii Apa Canal, Primariei Galati si ai constructorului, respectiv consortiul format din firma portugheza Suarez si societatea galateana Vega a€˜93, au semnat sambata la Galati contractul privitor la lucrarile care vor fi executate din fonduri europene. Practic, pentru reabilitarea a 120 de kilometri de retele de apa si canalizare din municipiul Galati se vor cheltui circa 60 de milioane de euro, lucrarile trebuind sa fie finalizate in decurs de 2 ani de zile. O parte din valoarea fondurilor, in jur de 13 milioane de euro, reprezinta contributia Consiliului Local in urma imprumutului contractat de la Banca Europeana pentru Dezvoltare.

Pentru a afla mai multe amanunte legate de acest subiect, l-am contactat telefonic pe directorul general al Apa Canal, Matin Costel, care ne-a declarat ca, in urma semnarii contractului, lucrarile vor demara in aproximativ o luna, prima strada care va intra in focul reparatiilor capitale fiind Traian. Nu mai este o noutate starea jalnica in care se afla aceasta artera importanta a municipiului, iar reabilitarea acesteia ar putea conduce la decongestionarea traficului rutier. Pana la ora actuala modernizarea strazii Traian a ramas la nivel declarativ, edilul sef al urbei afirmand in ultimele luni ale anului trecut ca strada Traian va intra in cel mai scurt timp in focul reparatiilor, lucru care din pacate nu s-a si intamplat. Ramane de vazut daca modernizarea celor 120 de kilometri de retele de apa si canalizare va putea fi facuta in termenul impus de Uniunea Europeana, in conditiile in care semnarea contractului intre autoritatile administratiei publice locale si oficialii straini a avut loc cu o intarziere de cateva luni de zile bune.

Cert este ca reabilitarea celor 120 de kilometri de retele de apa si canalizare va fi facuta cu ajutorul fondurilor externe, municipalitatea negasind fonduri de la bugetul local pentru rezolvarea in ultimii ani a uneia dintre cele mai mari probleme a Galatiului, si anume strazile care nu au retea de apa si canalizare sau cele care au o retea invechita care necesita reparatii capitale. Numarul strazilor a caror retea de apa si canalizare a fost reabilitata cu finantare locala a fost redus.