Gandul: CRIN ANTONESCU, interviu la "Dupa 20 de ani". Cum raspunde presedintele PNL la intrebarea "sunteti un candidat la presedintie mai bun decat Victor Ponta?"
Liderul PNL explica si ce se va intampla in eventualitatea in care PSD va dori sa aiba un candidat propriu la presedintie// Emisiunea "Dupa 20 de ani" se transmite duminica, incepand cu ora 10:00, pe ProTv

Presedintele PNL, Crin Antonescu, este invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani", duminica, incepand cu ora 10.00, difuzata pe ProTv si voyo.ro. Liberalul explica atacul dur pe care l-a lansat la adresa premierului Ponta pe tema subordonarii justitiei, dar si cum va functiona USL in continuare dupa scandalurile care au zdruncinat majoritatea guvernamentala.

Crin Antonescu raspunde intrebarilor legate de candidatura sa la presedintie, de pozitionarea sa fata de PSD si daca se considera un candidat mai bun decat premierul Victor Ponta pentru cea mai inalta functie in stat.
Liderul PNL explica si ce se va intampla in eventualitatea in care PSD va dori sa aiba un candidat propriu la presedintie, cum va trebui aplicat protocolul de functionare al USL in aceasta situatie si care este relatia pe care o are cu presedintele Traian Basescu. Totodata, Antonescu prezinta care este strategia pe care o va aborda in campania prezidentiala, plecand de la experienta anterioarelor campanii electorale.
Dupa ce a anuntat in spatiul public organizarea unei dezbateri si realizarea unui "pact pe justitie", Crin Antonescu doreste un nou pact national intre fortele politice privind exploatarea resurselor naturale. Pentru seful liberalilor, proiectul Rosia Montana reprezinta un esec al colaborarii in interiorul USL, un "accident".
"Eu am un proiect, o sa-l pun foarte curand in discutie, sa-l propun nu doar partenerilor din USL, celorlalte forte politice, ci si la Transparency International, a unui pact, a unui document, a unui set de criterii de integritate si responsabilitate in legatura cu industria extractiva, cu exploatarea resurselor in general. Orice exploatare, orice contract as dori sa fac, cu o firma sau alta, cu o companie romaneasca sau din alta parte ar trebuie sa indeplineasca, sa verifice cateva criterii, bazate pe cateva principii pe care sa le asumam cu totii si in functie de care fundamental sa abordam un asemenea proiect", a dezvaluit Antonescu planurile sale.
Potrivit acestuia, PNL nu are din start o pozitie refractara fata de exploatarea resurselor subsolului, dar nu va vota actualul proiect de la Rosia Montana.
Parlamentarii liberali vor vota impotriva din cauza "scindarii societatii", a faptului ca "proiectul nu a fost transparent", ca exista "multe suspiciuni", iar alesii nu se pot pronunta pentru avizul de mediu, care nu a venit din partea Ministerului de resort.
"PNL nu s-a opus in Guvern proiectului Rosia Montana pentru ca in Guvern vine o hotarare pentru care eu am solicitat o amanare pentru a o discuta si la USL pe continutul ei, pe procedura ei, care nu s-a obtinut. Ceilalti ministri care nu sunt implicati au lasat sa treaca un proiect pe care nici nu sunt sigur ca il cunosteau foarte in detaliu, pentru ca nu toate actele guvernamentale sunt evaluate/cantarite de fiecare dintre ministri si am ajuns mai departe in aceasta pozitie", si-a motivat punctul de vedere liberalul.
El a adaugat ca indiferent daca proiectul trece sau pica in Parlament, USL nu se va rupe din acest motiv.
"Dupa toate experientele prin care am trecut, dupa ce vedem reverberatiile in plan social ale proiectului Rosia Montana, discutii deja incepute despre gazele de sist, cred ca o discutie despre un asemenea pact ar fi binevenita", a afirmat Antonescu la emisiunea "Dupa 20 de ani".
Emisiunea "Dupa 20 de ani" se transmite duminica, incepand cu ora 10:00, pe ProTv si voyo.ro.