Banii pe care Casa de Economii si Consemnatiuni ar fi obligata sa-i achite in cazul Fondului National de Investitii (FNI) ar putea fi platiti de la bugetul de stat. Guvernul s-ar putea angaja sa plateasca eventualele sume, pentru a putea finaliza rapid privatizarea CEC. Asta pentru ca Tribunalul Bucuresti a hotarat in 2005 ca CEC sa fie introdus drept parte responsabila in dosarul FNI. Surse oficiale, citate de Mediafax, spun ca viitorii patroni ai CEC vor cere garantii ferme ca banca nu va fi obligata la plata despagubirilor.
"Pentru finalizarea privatizarii CEC, s-ar putea sa fim obligati ca si in cazul BCR sa precizam prin lege nivelul despagubirilor pe care statul se angajeaza sa le acopere. Desi AVAS s-a subrogat CEC in drepturi si obligatii pe cazul FNI, exista inca instante care se pronunta in defavoarea CEC", au explicat sursele citate.
Dupa cum se stie, CEC a acordat garantie FNI printr-un contract de fidejusiune pentru toate riscurile specifice pietei, iar investitorii pagubiti au cerut in nenumarate randuri executarea contractului si obligarea bancii la plata despagubirilor.
"Pentru ca instanta nu a finalizat dosarul FNI si nu s-a pronuntat clar asupra faptului ca la FNI a fost o frauda, deci nu un risc specific pietei, exista posibilitatea ca institutia de credit sa fie gasita responsabila. Investitorii de la CEC vor cere garantii ferme ca banca nu va fi obligata la plata despagubirilor", au adaugat aceleasi surse.
Reamintim ca privatizarea a intrat in ultima etapa, in care s-au calificat Banca Nationala a Greciei si OTP Ungaria. (M.C.I.)