Intrarea bancii austriece Erste Bank pe piata romaneasca, prin preluarea pachetului majoritar de 61,88% din actiunile Bancii Comerciale Romane, va ridica stacheta pe piata romaneasca, a declarat pesedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. "Privatizarea Bancii Comerciale Romane este un succes, daca ne uitam la pretul oferit, la investitor ", este de parerea Ghetea. Presedintele ARB spera ca atit avantajul pretului oferit, respectiv de 7,65 de euro pentru o actiune, adica 3,75 de miliarde de euro pentru pachetul majoritar, cit si cel al investitorului, respectiv Erste Bank, vor fi valorificate, astfel incit sistemul bancar romanesc sa beneficieze de pe urma acestei privatizari. "BCR va avea acces mai larg la fonduri, know how referitor la produse, precum si la noi produse si servicii bancare din tarile Uniunii Europene ". De asemenea, prin privatizarea Bancii Comerciale Romane, sistemul bancar va fi mai bine pregatit pentru urmatoarea etapa, repsectiv integrarea europeana, cind concurenta de pe piata va fi mult mai mai puternica, considera Ghetea.

BERD si IFC multumite de pret

Privatizarea BCR spune foarte mult despre Romania si atasamentul acesteia fata de procesul de reforma, au declarat ieri reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si ai International Finance Corporation (IFC). Acestia au afirmat ca "cele mai frumoase rezultate urmeaza sa vina, iar BCR are o mare oportunitate de a-si consolida pozitia prin aceasta privatizare, inclusiv pe piata europeana ". Reprezentantul IFC, Declan Duff, a spus ca, in experienta institutiei privind procesele de privatizare, a asistat la cel mai spectaculos proces de pina acum. La rindul sau, reprezentantul BERD, Kurt Geiger, a precizat ca BERD a investit peste trei miliarde de euro in Romania pina in prezent in mai mult de 150 de proiecte si a mobilizat alti 900 de milioane de euro pentru proiecte viitoare, din care 500 de milioane euro au fost investiti numai in 2005. BERD sI IFC vor primi in urma privatizarii 1,55 miliarde euro, in timp ce partea romana va primi aproximativ 2,2 miliarde euro. "Banii vor fi virati in cursul anului 2006", a spus primul-ministru.

Erste a pregatit deja banii

Directorul general executiv al grupului bancar austriac Erste Bank, Andreas Treichl, nu este ingrijorat de pretul ridicat care va trebui platit de banca austriaca pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la cea mai mare banca comerciala din Romania, BCR si nici de posibilitatea ca Erste Bank sa devina ea insasi o posibila tinta pentru o eventuala preluare, informeaza APA. "Dimpotriva, odata cu preluarea BCR pericolul ca Erste Bank sa devina o posibila tinta de preluare este si mai mic. Cu cit valoarea de piata este mai mare cu atit mai mic este pericolul pentru o eventuala preluare ", a declarat Andreas Treichl, marti seara, pentru postul de televiziune austriac ZiB-2. Treichl nu s-a aratat ingrijorat de pretul mare pe care va trebui sa-l plateasca pentru BCR, el sustinind chiar ca a pregatit deja modalitatea de finantare a acestei achizitii. "Toate mijloacele necesare pentru aceata achizitie sint deja in buzunar ", a declarat directorul executiv de la Erste Bank, refuzind insa sa ofere detalii suplimentare in legatura cu programata majorare de capital in valoare de 2,4 miliarde euro, ce urmeaza sa aiba loc in primavara anului urmator. In schimb, Treichl s-a declarat convins ca aceasta noua investitie va fi recuperata in scurt timp.
Cumpararea BCR este cea mai mare achizitie pe care vreo intreprindere austriaca a realizat-o vreodata. Prin achizitionarea BCR, Erste a devenit cel mai mare creditor din Austria, asigurindu-si dintr-un foc 2,8 milioane de noi clienti, numarul total al clientilor Erste ajungind astfel la 15,3 milioane. Totodata numarul angajatilor creste in acest fel cu 12.000, la un total de 47.000. Odata cu aceasta preluare, spun persoane din interiorul bancii, Erste Bank ridica afacerea pe noi stachete, asta si in privinta riscurilor pe care si le-a asumat in acest fel. Data fiind dimensiunea achizitiei, Erste va fi ca si obligata sa aiba succes.

Vinzarea BCR s-a resimtit modest pe Bursa

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au dominat, ieri, prima parte a sesiunii de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, cu peste 75% din totalul tranzactiilor, dupa ce marti seara a fost anuntat noul actionar majoritar al BCR precum si valoarea tranzactiei - 3,751 miliarde euro, nivel peste asteptarile pietei. SIF-urile detin impreuna peste 30 la suta din actiunile BCR, aceste participatii fiind unul din motivele evolutiei de exceptie a acestor titluri din anul 2005 - o crestere medie de peste 150%. La ora 11.30 valoarea tranzactiilor la BVB era de 40,46 milioane lei, respectiv 11 milioane euro sau 13 milioane dolari, din care peste 32 milioane lei erau tranzactii cu actiunile SIF-urilor. Pretul actiunilor SIF nu inregistra insa ieri o apreciere spectaculoasa, cresterea medie, reflectata de indicele BET-FI, fiind de numai 0.66%.
Vicepresedintele BVB, Septimiu Stoica, a apreciat, insa, ca joi si vineri, in ultimele sesiuni de tranzactionare din acest an, va fi o efervescenta pe bursa, insa "euforia cu SIF-urile va fi inlocuita probabil cu un calcul mai rece ". "Se poate vorbi despre o valoare a actiunilor, presupunind ca valoarea aceasta va fi data si de piata, in momentul listarii BCR. Deja am vazut analisti chiar lucrind pe cifre pentru a calcula valoarea reala a SIF-urilor. Este evident ca se petrec niste asezari in functie de pretul anuntat ieri, dar si in functie de calitatea achizitiei ", a mai spus Stoica.

Ministrul Muncii vrea banii pentru sistemul social

O parte din cei 3,751 miliarde euro platiti de Erste Bank pentru pachetul majoritar de actiuni ale BCR ar putea merge si catre sistemul social, a declarat ministrul muncii, Gheorghe Barbu, membru al comisiei de privatizare a BCR. "in principal banii rezultati din privatizare se vor duce spre infrastructura, dar exista si ideea ca o parte din suma sa se indrepte si spre sistemul social, in sensul demararii procesului de introducere a sistemului privat de pensii - pilonul 2 " a spus ministrul muncii.
In schimb, premierul Tariceanu a declarat ca banii vor fi folositi exclusiv in dezvoltarea infrastructurii. "Vrem ca acesti bani sa mearga spre proiecte concrete de infrastructura. Ma refer aici nu numai la infrastructura rutiera, ci si la infrastructura din educatie si cea a sistemului sanitar ", a spus seful Executivului.

Millennium BCP va urmari piata romaneasca

Banca comerciala portugheza Millennium BCP va continua sa urmareasca evolutiile din sistemul bancar romanesc, chiar daca a fost invinsa in competitia pentru privatizarea BCR, au declarat oficiali ai bancii. "In timpul procesului de pregatire a ofertei, Banca Comerciala Portugheza a adunat importante informatii despre piata financiara romaneasca care confirma potentialul acesteia de crestere si ca urmare Banca va continua sa urmareasca indeaproape dezvoltarea acestei piete ", a precizat Francisco de Lacerda, membru al Boardului BCP.