Cele mai mari afaceri se fac in domeniul imobiliar, constructii ori turism, iar dovada consta chiar in numarul mare de bogati romani care au pariat pe domeniile in cauza. De ceva vreme insa, romanii au inceput sa castige si din piata de capital, domeniu inca nou la noi si cu o legislatie cam neclara.
Ca si anul trecut, primii bogati ai tarii raman Iosif Constantin Dragan, Ion Tiriac si gemenii Ioan si Viorel Micula. De altfel, acestia sunt si printre cei mai bogati 50 de est-europeni, potrivit topului realizat recent de revista poloneza "Wprost".
Cu o avere estimata la 800-850 de milioane de dolari, Dragan detine companii profilate pe distributia de gaze in zece tari, pe doua continente. De altfel, afacerile sale inseamna, pe scurt: distributie si produse petroliere, edituri, transport, potrivit Topului 300 realizat de revista "Capital" .
Ion Tiriac a acumulat o avere de 700-750 de milioane de dolari din comert, activitati bancare, asigurari, sport, iar investitiile acestuia s-au dovedit cat se poate de inspirate. De exemplu, piata auto, unde omul de afaceri este reprezentant pentru zece marci straine de automobile, avanseaza cu peste 30% pe an.
Oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula au o avere estimata la 700 de milioane de dolari, iar pariul lor pe industria alimentara, hoteluri si mass-media s-a dovedit a fi unul castigator. Pe o piata supraaglomerata, putini ar fi crezut ca cei doi oameni de afaceri vor avea un asemenea succes.
Gemenii bihoreni au investit in utilaje de ultima generatie, au adus specialisti berari din Germania si au creat cea mai mare retea de distributie. Astfel ca, in prezent, produsele grupului European Drinks ajung in orice colt al tarii.
De exemplu, marca de bere Bürger s-a impus pe piata la numai un an de la lansare. Potrivit datelor furnizate de agentia de monitorizare a pietei, ACNielsen, berea Bürger s-a situat in august pe primul loc pe piata romaneasca de retail, cu o cota de piata de 15 procente. Mai mult decat atat, marca de bere si-a pus amprenta si asupra Diviziei A la fotbal, pe care o sponsorizeaza si careia i-a imprumutat numele: Divizia A Bürger.

Unii intra, altii ies...

Topul celor mai bogati 300 de romani a suferit insa si modificari fata de anul trecut.
In acest an, sunt peste 50 de nume noi si de care nu s-a auzit pana acum, iar la capitolul "iesiri" se remarca de departe controversatul om de afaceri Culita Tarata, care n-a mai avut loc in top din cauza datoriilor foarte mari acumulate la bugetul de stat.
Cat priveste nou-intratii in randurile bogatilor din Romania, acestia au averi de cateva zeci de milioane de dolari, bani pe care i-au facut din afaceri in turism, imobiliare, comunicatii ori farmaceutice. Cum ar fi, de exemplu, cea mai bogata romanca, Anca Vlad, care a strans 50 de milioane de dolari distribuind si comercializand produse farmaceutice.

Dupa Bucuresti, in Constanta se afla cei mai multi bogati

Capitala continua sa se mentina in topul celor mai bogate orase in ceea ce priveste numarul milionarilor in dolari: 115. Iar averea acestora la un loc inseamna in jur de 8 miliarde de dolari. Ca numar de bogati, Constanta se afla pe locul doi, cu 18 afaceristi de talie mare. Totusi, ca si avere cumulata, pe locul doi, dupa Bucuresti se afla Bihor, unde averile celor 6 bogati totalizeaza 880 de milioane de dolari. In fruntea judetelor "bogate" se mai afla si Timis, unde cei 15 oameni de afaceri au strans peste 500 de milioane de dolari. Mai sarace in bogati sunt judete ca Gorj, Suceava, Salaj, Botosani si Calarasi, unde exista doar cate un milionar intrat in Top 300.

Chivu, cel mai sarac fotbalist din top

Cat priveste fotbalistii si antrenorii, acestia sunt ceva mai modesti. Pe primul loc ramane insa Gheorghe Hagi, cu o avere de 35-40 de milioane de dolari, stransa atat din fotbal, cat si din afacerile din turism. Cu o avere de 25 de milioane de dolari, Gheorghe Popescu ramane pe locul secund. Pe langa fotbal, Popescu s-a dovedit a fi si un bun om de afaceri, investind in vinuri si in fabrica de anvelope de la Calafat.
Cel mai "sarac" fotbalist este Cristian Chivu, fundasul lui AS Roma, a carui avere nu depaseste 6 milioane de dolari.

Viorel Micula: "Sunt permanent in competitie cu mine insumi"

"Reteta sa fii bogat exista si este una foarte veche: iti trebuie putere de munca, seriozitate, respect pentru partener. Sa stii ca poti reusi este esential. Cele mai mari piedici sunt cele pe care oamenii si le ridica singuri. Gandirea negativa, fatalitatea sunt inamicul public numarul 1 al reusitei. In Romania si nu numai, sa fii cel mai bun inseamna sa intri automat intr-o competitie cu ceilalti. Dar cel mai important este sa te afli permanent in competitie cu tine insuti. Bogatia este importanta pentru viata, dar nu este totul. Companiile noastre au peste 14.000 de angajati si suntem cel mai mare grup creat in Romania dupa revolutie. Sa fii cu adevarat bogat inseamna sa influentezi in bine vietile a cat mai multor oameni, fie ca sunt angajati, fie consumatori ai produselor noastre. Deci aceasta este bogatia pe care o avem in prezent si pe care ne-o vom spori in viitor. Numai asa succesul este posibil."