Prea sarace pentru a suporta o cheltuiala in plus, bugetele comunelor doljene sunt si asa sustinute cu bani de catre Consiliul Judetean Dolj. Restituirea unui imprumut contractat pe mai multi ani ar fi o catastrofa pentru cel putin 26 de comune doljene, care au avut nevoie de bani in plus la buget anul acesta pentru a asigura cheltuielile de functionare ale primariilor. Asa se face ca in prezent doar trei primarii din Dolj au luat credite de la banci. Conform directoarei Directiei Economice din cadrul Consiliului Judetean Dolj, Daniela Avramoiu, doua municipii (Craiova si Calafat) si un oras (Bechet) au in prezent credite la o banca pentru realizarea unor investitii. Datoare la banca a fost si Primaria Dragotesti, insa aceasta a lichidat creditul anul trecut.
Primarul din Giurgita vrea sa se imprumute pe 20 de ani
In cele mai multe cazuri, primarii explica faptul ca nu au luat credite din lipsa banilor la buget. Conform legii, gradul de indatorare a unei primarii nu poate depasi 20% din veniturile proprii.
"Eu mi-am propus sa fac credit, dar pana acum nu mi-am permis pentru ca bugetul comunei e destul de mic. Am auzit insa ca in prezent exista posibilitatea ca o banca sa dea un credit de patru miliarde pe 20 de ani. Eu sper sa se poata pentru ca vreau sa fac niste lucrari de modernizare a unui drum din comuna. Oricum, voi consulta ofertele mai multor banci pana ma voi hotari", a declarat primarul comunei Giurgita, Valentin Mitrica.
Bechetul a contractat credit pentru noul sediu al primariei
Contractarea creditului bancar vine in general ca ultima solutie, in cazul in care primarii nu gasesc alta sursa de finantare. Unul dintre primarii care trebuie sa imparta in prezent bugetul astfel incat banii sa ajunga si pentru restituirea banilor imprumutati de la banca este Constantin Oclei, primarul orasului Bechet. Acesta a declarat ca a fost nevoit sa recurga la aceasta solutie, din moment ce nu a avut alta posibilitate pentru renovarea sediului nou al primariei. "In acest moment avem un credit pe cinci ani cu un an de gratie in valoare de sapte miliarde de lei pe care l-am luat pentru ca vrem sa renovam noul sediu al Primariei Bechet. A fost unica solutie ca sa putem moderniza cladirea pentru ca bani din alta parte nu aveam de unde sa luam. Anul acesta insa bugetul este facut pulbere pentru ca am fost afectati de inundatii. Oricum, estimam un buget de 20-25 de miliarde de lei", a spus Constantin Oclei.
Dascalu crede ca Doljul s-ar putea indatora cu aproape 3.000 de miliarde
Daca bugetele locale ale comunelor doljene nu le prea dau sperante edililor doljeni ca isi vor putea permite un imprumut la banca in curand, autoritatile judetene sustin ideea creditului. Constantin Dascalu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca banii obtinuti de la banca reprezinta o sansa pentru fiecare primarie de a initia sau continua investitii in beneficiul comunitatii locale. "Incurajam contractarea creditelor de catre primarii pentru ca banii reprezinta o sansa pentru efectuarea unor investitii in comune. Cu toate acestea, sunt foarte putine primarii in judet care au in acest moment un credit, desi eu apreciez ca Doljul are un potential imens din acest punct de vedere. Consider ca judetul s-ar putea indatora in total cu aproape 3.000 de miliarde de lei, insa in acelasi timp si primariile trebuie sa aiba grija sa nu depaseasca gradul de indatorare permis de lege", a declarat Constantin Dascalu.