Nici o banca dintre cele vizitate ieri de redactorii GdS nu a deschis finantarile pentru creditele "Prima casa", desi programul ar fi trebuit sa inceapa pe 20 iunie, dupa cum anunta guvernul cu surle si trambite. La conditiile actuale, o familie cu venituri modice dorea sa cumpere un apartament cu doua camere, dar a aflat ca nu se incadreaza nici macar pentru o garsoniera.

Programul "Prima casa" ar fi trebuit sa debuteze sambata, astfel ca ieri, in mod normal, bancile erau indreptatite sa le comunice clientilor noile dobanzi (in jur de 5,5% la euro si 10-11% la lei, asa cum erau promisiunile guvernantilor la lansarea programului). In realitate, ele nu au primit noile norme legate de aceste credite si nici macar nu stiu daca fac sau nu parte din program. El presupune ca persoanele fizice sa contracteze credite pentru locuinte (pana in 60.000 de euro), iar statul sa le garanteze. In acelasi timp, bancile pe care le selecteaza statul roman pentru a acorda astfel de imprumuturi populatiei trebuie sa practice dobanzi cat mai mici si sa aiba acoperire cat mai mare. In realitate, ele practica la creditele ipotecare dobanzi de 6,74-10% la euro si 11,98-18,61% la lei. Multi clienti nu se incadreaza in conditiile bancii, pentru a lua un credit cat valoarea unui apartament.

Tineri intelectuali, credite scumpe

O familie de tineri din Craiova castiga 2.170 de lei pe luna, cu tot cu bonuri de masa din partea unuia dintre soti. Au studii superioare, un copil in intretinere si locuiesc cu parintii. Ei sperau ca dupa aparitia programului "Prima casa" sa se poata imprumuta in conditii rezonabile, astfel incat sa-si cumpere locuinta mult visata: un apartament cu doua camere, in care sa se mute impreuna cu copilul. Familia de care vorbim incearca de ani buni sa aiba propria locuinta. Un raid pe la cateva banci din Banie i-a dezamagit complet pe cei doi soti. Nu pot contracta nici macar un credit pentru o garsoniera la dobanzile actuale si la veniturile lor. Tinerii inca spera ca, dupa ce se asaza lucrurile cu noul program guvernamental care stimuleaza cumpararea de locuinte, sa scada dobanzile astfel incat sa-si permita o "prima casa".
Pe la banci, ofiterii de credite nu au nici cea mai vaga idee daca au prins "un loc" in acest program cu garantii de la stat sau la ce nivel se vor situa dobanzile.

Imprumut pentru... un singur perete

Prima oprire: Piraeus Bank. Consilierul de credite face un calcul si ii spune tinerei care doreste sa se imprumute: "In conditiile actuale puteti sa luati 20.700 de euro, pe o perioada de 20 de ani, cu o dobanda de 9,74% pe an, iar rata va fi de 197 de euro. In lei, puteti primi 70.400, la o dobanda de 15,93%, iar rata ar fi de 1.170". Adica rata (in lei) ar fi chiar mai mare decat salariul unuia dintre soti, iar cu suma de 70.400 de lei ar putea cumpara doar un perete dintr-un apartament.
Mergem mai departe. BRD cere 20% avans, acorda creditul ipotecar pe 25 de ani. In euro, tinerii nostri ar primi 21.000 de euro, rata ar fi de 174, iar dobanda de 6,74%. Creditul in lei ar fi de numai 67.000 de lei pe 25 de ani, la o dobanda de 11,98% si cu o rata de 774 de lei. Dar ce face familia craioveana cu acesti bani?
La UniCredit Tiriac Bank, tinerii sunt informati ca nu se stie nimic despre "Prima casa". O doamna foarte prietenoasa realizeaza scoring-ul familiei care vrea sa se imprumute. Conteaza studiile superioare ale cuplului, vechimea in munca si la actualul serviciu. In schimb, li se scad cheltuieli de intretinere, pentru ca au copil. Avansul trebuie sa fie de 25%, iar creditul, pe maximum 30 de ani. In aceste conditii, familia ar primi doar 26.260 de euro, cu o rata de 175 de euro si o dobanda de 10,54%. Ar trebui sa aiba 6.625 de euro pentru avans si comisioane. Functionara bancii o indruma pe potentiala clienta sa aduca si codebitori (mama, tata), pentru a se putea imprumuta de o suma mai mare. Tanara nici nu mai cere calculul similar pentru un credit in lei si pleaca mai departe dezamagita, cu gandul ca nu se poate incadra sa cumpere un apartament cu doua camere.
Ai copil, scazi din venituri cheltuielile cu micutul

La Raiffeisen Bank, ofiterul de credite spune politicos ca nu are nici o informatie despre programul "Prima casa" si ii propune tinerei sa mai incerce la inceputul lunii iulie, poate vin normele noi pana atunci. Avansul la aceasta banca este de 20%, creditul este pe maximum 30 de ani, iar daca familia are de gand sa ia un credit de 35.000 de euro (o garsoniera), banca ii poate da 21.399 de euro, iar diferenta sa reprezinte avansul. "Unul foarte mare", spune tanara. Rata ar fi de 186 de euro pe luna, la o dobanda de 9,9%. La lei, Raiffeisen Bank practica o dobanda de 18,61%, asa ca "nu e cazul sa mai incercam", concluzioneaza ea. Functionara de la banca enumera toate comisioanele, toate costurile si spune ca sotii s-ar incadra la o garsoniera.
Banca Transilvania cere avans de numai 15%, iar dobanda la euro este de 8% dupa primul an. In primul an, este de 9,6% si, din pacate, gradul de indatorare al familiei noastre se calculeaza la primul an. Nu se cunosc detalii despre "Prima casa". La conditiile actuale, tinerii craioveni s-ar imprumuta de la Banca Transilvania de 16.000 de euro (avans doar 3.500 de euro) si ar plati o rata de 162 de euro, urmand ca dupa un an rata sa fie de 116 euro. Comisionul de acordare este de 1,5% din suma, iar cel de risc, de 0,5%. Familia cu un copil pierde la calcule pentru ca bancile scad din venitul total cosul lunar de bunuri, in valoare de 260 de lei de persoana. Tot atat se scade si in cazul in care familia are un copil. In afara cheltuielilor cu creditul (avans plus comisioane), craiovenii care doresc sa-si cumpere o locuinta trebuie sa aiba bani pusi deoparte si pentru alte cheltuieli: la notar, la evaluator, asigurarea locuintei etc.
Bancile ne sfatuiesc: "Luati credit in euro!"
Majoritatea bancilor au sfatuit potentialii clienti ca, daca doresc mai multi bani, fie sa se imprumute in euro si nu in lei, fie sa aduca si alti codebitori, membri ai familiei extinse. Ofiterii de credite au avertizat asupra riscului valutar si au precizat ca rata variaza la trei sau la sase luni, in functie de indicatorul EURIBOR.

O garsoniera: 30.000 de euro
Potrivit anunturilor de mica publicitate publicate in GdS, o garsoniera in Craiova valoreaza in jur de 30.000 de euro. Pentru a se incadra macar la achizitionarea unei garsoniere pe credit ipotecar, familia luata ca exemplu trebuie sa aiba un avans mai mare, venituri mai mari sau... sa astepte "Prima casa", pentru ca dobanzile sa scada la jumatate. Asa suna promisiunile. Ramane de vazut ce oferte pun pe piata bancile.