Cererile pentru locuinte noi prin programul Prima Casa 2 se lasa asteptate, pentru ca oamenii trebuie sa se incadreze la anumite venituri, sunt de parere bancherii. "Nici nu vor fi cereri!", spun cei din imobiliare. Pentru un credit pentru Prima Casa 2, ratele pot fi de 450-460 de euro pe luna (la credite pe 20 de ani), iar veniturile trebuie sa fie cel putin duble.

Prima Casa 2 a pornit lent in provincie, in sensul ca unele dintre cele mai mari banci nu au primit, la nivel local, cereri pentru credite destinate construirii de locuinte. Ori scopul partii a doua a programului Prima Casa este acela ca statul sa incurajeze construirea de locuinte noi. Potrivit variantei secunde a programului, cine doreste sa cumpere o locuinta veche sau una inceputa deja va primi garantii de la stat de maximum 60.000 de euro. Cei care doresc o casa noua, neinceputa, pot primi garantii de la stat de pana la 70.000 de euro, iar solicitantii care se asociaza pentru a ridica impreuna o locuinta primesc garantii de pana la 75.000 de euro. Guvernul a modificat actul normativ al programului Prima Casa in ideea ca va fi stimulata achizitionarea de locuinte noi. Garantia de la stat se acorda prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care percepe un comision anual de la persoanele care isi iau locuinta prin acest program. In timp ce unii jucatori din piata sustin ca vor exista cereri in functie de buzunarul fiecaruia, lucratorii din imobiliare sunt sceptici cand vine vorba despre locuintele noi care ar putea fi construite prin acest program guvernamental.

Cereri doar pentru case vechi

Anul trecut, FNGCIMM a acordat garantii pentru 14.000 de familii, in valoare de aproximativ 600 de milioane de euro, iar cele mai multe case astfel cumparate au fost cele vechi. Totusi, desi programul in varianta imbunatatita a fost lansat si se stia despre el de multa vreme, cererile intarzie sa apara. Cei din bransa anticipeaza ca tot prima forma a programului va fi viabila, adica tot locuintele vechi vor fi pe primul loc in preferintele oamenilor. "Deocamdata nu s-au primit cereri pentru locuinte noi. Banca asteapta si astfel de solicitari, dar depinde foarte mult de veniturile fiecarui solicitant", spune un bancher din cadrul uneia dintre bancile care a acordat un numar mare de credite pe Prima Casa. "Indiferent ce prevederi are guvernul, oamenii se gandesc daca sa isi construiasca acum o casa la rosu. In contextul actual al pietei imobiliare sunt mai reticenti. In plus, oamenii se raporteaza la veniturile pe care le au. Cererea va fi tot pentru locuintele vechi, la fel ca si pana acum", a mai spus bancherul craiovean.

Succesul programului se rezuma la veniturile populatiei

"Este prea devreme sa discutam despre cereri pe noul program Prima Casa 2. Rezultate clare se vor vedea peste o luna. In plus, suntem in iarna, iar in acest moment nu sunt demarate constructii noi. Cu siguranta vor fi cereri mai multe pentru locuintele vechi, datorita veniturilor pe care le au potentialii solicitanti si in concordanta cu cerintele legislative", a spus Gheorghe Lapadat, directorul Fondului Local de Garantare Craiova, filiala a FNGCIMM.
Bancile abia isi lanseaza strategiile pentru noul program. BCR a acordat 7.100 de credite pe programul initial destinat achizitionarii primei locuinte, dar numai 14% dintre imprumuturi au fost acordate in zona Olteniei, a informat banca. "Pe flux mai sunt in prezent peste 900 de dosare de credit", au anuntat ieri oficialii BCR. Cat despre Prima Casa 2, banca abia acum isi face planurile legate de oferta viitoare. "Vom trimite o oferta competitiva si pentru partea a doua a programului", a declarat Stefan Coroianu, director executiv Directia Credite Retail din cadrul BCR.

Clenciu: Legea are hibe

Pana si cei din imobiliare sunt reticenti in ceea ce priveste rezultatele noului program guvernamental. "Asa cum e data legea, bancile nici nu vor primi cereri pentru locuinte noi pe programul Prima Casa 2. Legea are hibe. In primul rand, in Romania nu este o intreprindere viabila sa te asociezi cu alte persoane pentru a construi locuinte. Este greu de realizat. In al doilea rand, nici cereri pentru 70.000 de euro nu vor fi, pentru ca ar insemna sa apara alti dezvoltatori imobiliari care sa construiasca alte case. Ori cei vechi au multe locuinte pe stoc si vor sa le vanda", a precizat Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Noul program spune ca se acorda garantii de pana la 70.000 de euro daca locuinta este "neinceputa". Ceea ce inseamna un credit de maximum 66.500 de euro. In caz ca locuinta a fost deja construita sau partial construita, solicitantul creditului poate primi la fel ca inainte, adica pana la 57.000 de euro. Referitor la asocieri, potentialii proprietari se pot asocia, de exemplu, pentru a achizitiona terenul pe care vor fi ridicate locuintele.

Bani putini pentru oamenii de rand

Presedintele ARAI sustine ca, in al treilea rand, chiar si varianta Prima Casa 1 are probleme. In piata exista cerere de credite pentru locuinte vechi, dar anul acesta se vor termina destul de repede banii alocati. "Aproape 400 de milioane de euro se vor duce pentru achizitionarea de locuinte ANL, conform proiectului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ceea ce inseamna ca pentru restul populatiei care doreste sa-si achizitioneze prima casa raman la dispozitie doar 300 de milioane de euro pe tot anul", a spus Cristian Clenciu. Ca si comparatie, anul trecut doar o singura banca a acordat imprumuturi pe programul Prima Casa in valoare de aproape 300 de milioane de euro.
Rate mari pentru case noi

In vechiul program, un credit maxim de 57.000 de euro pentru o locuinta (veche sau noua) atragea o rata bancara de minimum 290-340 de euro, potrivit calculelor estimative de pe site-urile diverselor banci. Venitul solicitantilor trebuie sa fie considerabil, chiar dublu la unele banci. Prin Prima Casa 2, pentru o casa de 70.000 de euro, rata ar fi de 450-460 de euro pe luna, la un credit pe 20 de ani, potrivit conso.ro, iar pentru un imprumut pe 30 de ani, rata este 330-345 de euro pe luna. Valoarea ratelor si veniturile minime ale familiei difera de la o banca la alta.