CE Rovinari a semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, un contract de imprumut in valoare de 100 de milioane de lei (aproximativ 25 de milioane de euro - n.r.) cu CEC Bank pentru o lucrare efectuata de o firma apropiata fostului ministru Dan Ioan Popescu.

Banii vor fi utilizati pentru realizarea depozitului de zgura si cenusa in fluid dens. Gheorghe Davitoiu, directorul general al Complexului Energetic (CE) Rovinari, a declarat ca imprumutul a fost luat pe zece ani: "Perioada pe care se va derula imprumutul este de zece ani, cu un termen de garantie de trei ani. Banii vor fi folositi in crearea unui spatiu de depozitare, pe un amplasament situat la aproximativ 4,5 km de termocentrala. In acest an, pana in luna noiembrie, se vor finaliza lucrarile privind fluidul dens corespunzatoare blocurilor energetice nr. 3 si nr. 6, urmand ca in anul 2011 sa inceapa lucrarile pentru blocurile nr. 4 si nr. 5". Lucrarea este executata de firma Romelectro. Davitoiu a precizat ca suma obtinuta va fi suficienta pentru realizarea investitiei, care este necesara pentru respectarea normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. Romelectro este un grup de firme din Bucuresti, patronat de Viorel Gafita, bun prieten cu fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu. Presa centrala a mentionat, in urma cu doi ani, despre o nota a SRI, in care se spunea ca Romelectro se afla in cercul de relatii al lui Dan Ioan Popescu. Grupul Romelectro si-a marit spectaculos cifra de afaceri in mandatul lui Popescu, obtinand contracte cu statul in valoare de 370 de milioane de euro. Grupul a mai facut afaceri la Rovinari. In 2005 a incheiat un contract de preluare de energie termica de la CE fara licitatie, contract modificat prin mai multe acte aditionale. Cel care a semnat contractul din partea Complexului, directorul general Ion Pisc, a fost demis in vara lui 2006, dupa o ancheta a corpului de control din Ministerul Economiei.

Imprumutul pentru lucrarea de desulfurare este ca si obtinut

Alta investitie care trebuie realizata tot in vederea respectarii conditiilor de mediu solicitate de Uniunea Europeana este desulfurarea grupurilor de producere a energiei electrice. In acest sens, Eximbank a aprobat saptamana trecuta scrisoarea de garantie bancara in vederea acordarii unui imprumut de la UniCredit Tiriac, necesar pentru realizarea lucrarii. Potrivit directorului general al CE Rovinari, valoarea acestuia va fi de 77 de milioane de euro. "Imprumutul este ca si obtinut, in urma aprobarii scrisorii de garantare. Banii sunt suficienti pentru realizarea investitiei", a precizat Gheorghe Davitoiu. Prima etapa a lucrarii se va incheia in anul 2011, iar procesul de modernizare, in 2013. Investitia totala se va ridica la suma de 162,7 milioane. Lucrarea este realizata de compania ALSTOM si SAEM Bucuresti.
CE Rovinari a mai luat o linie de creditare de la BRD - Groupe Société Générale in suma de 25 de milioane de lei, pe o perioada de un an, pentru acoperirea unor cheltuieli curente, necesare activitatii de productie.