Incertitudinea si balbaiala din politica fiscala romaneasca duc la blocarea activitatii contractarilor din turism, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). Ei solicita Guvernului pastrarea actualei cote de TVA pentru turism, spunand ca o cota de TVA de 22% „ar avea consecinte dezastruoase pentru industria ospitalitatii din Romania si ar determina scoaterea sa definitiva de pe piata internationala“. Gheorghe Fodoreanu, vicepresedinte ANAT, a declarat ieri ca, in conditiile in care TVA-ul ar ramane acelasi, preturile din turism oricum vor creste cu aproximativ 5%, crestere determinata de majorarea pretului la utilitati. Dar, in opinia lui, ar fi o crestere usor suportata de turisti, pe cata vreme daca TVA-ul va ajunge la 22%, atunci se vorbeste deja de o crestere a tarifelor in turism de 15-20%. Mai mult chiar, unii reprezentanti din domeniu considera ca majorarea ar fi cu 30%, ceea ce ar insemna un pret pe care turistul nu-l poate suporta.
De asemenea, ei vor sa se acorde facilitati fiscale industriei de profil. „Toate marile puteri economice ale lumii impulsioneaza incomingul, deci atragerea turistilor straini. Asa procedeaza Franta (care a primit 76 de milioane de turisti), Marea Britanie sau Spania. Pe de alta parte, tarile vecine Romaniei - Bulgaria, Ungaria, Croatia sau Slovacia - cu o oferta concurenta, practica tarife mult mai avantajoase“. In aceste conditii, ANAT are ca obiectiv atragerea unui numar cat mai mare de turisti straini, care sa depasesca trei-patru milioane pe an in viitor.
Reprezentantii ANAT au precizat ca, in prezent, Romania nu iese pe piata externa cu produse competitive, iar „TVA-ul este o frana“. Ei cer introducerea unei rate de reducere a TVA-ului atat pentru activitatea de cazare, cat si pentru preparatele servite in unitatile de cazare, asa cum exista in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.