Dintre europeni, romanii "se bucura" zilnic de cele mai mari preturi la alimentele de baza. Mai mult, Bogdan Ciuca sustine ca, din acest punct de vedere, tara noastra s-a clasat pe locul al treilea in topul statelor europene. Paradoxal, salariul mediu castigat lunar de romani este de aproximativ cinci ori mai mic decat cel din tarile europene.



"In urma unui top realizat in ce priveste pretul alimentelor in toate statele europene, ne aflam si noi, in sfarsit, in acest domeniu, pe un loc fruntas, ne aflam pe podium. Suntem a treia tara, dupa Malta si Bulgaria, cu pretul cel mai mare din Europa la produsele alimentare. Este inacceptabil sa platim la nivel european toate utilitatile, energia, gazele, caldura si este inacceptabil sa nu avem salarii la nivel european. Este inacceptabil ca un pensionar roman care a devenit pensionar european sa aiba o pensie mult mai mica decat pensile care exista in Uniunea Europeana, dar preturile la alimente sa le platim la un nivel mult mai ridicat decat exista in UE. Cu alte cuvinte, noi castigam putini bani, pensionarii nostri au cea mai mica pensie din Europa, dar platesc alimentele la pretul cel mai mare" a declarat Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al Partidului Conservator.



Pretul uleiului autohton, dublu fata de cel din Italia



Desi salariul mediu primit in fiecare luna de un roman nu depaseste 300 de euro, banii pe care romanii ii scot zilnic din buzunare pentru a-si plati utilitatile si alimentele sunt mult mai multi decat cei de care are nevoie, pentru aceleasi necesitati, un alt european, al carui salariu mediu se ridica la 1.500 de euro.

Spre exemplu, un litru de ulei in Romania poate fi cumparat cu sume cuprinse intre 5 si 6 de lei, in timp ce in Italia acesta poate fi cumparat cu 79 de eurocenti. O paine feliata costa in Romania maxim la 3 lei, iar in Europa de Vest 49 de eurocenti, adica 1,6 lei.

Nici la utilitati nu stam mai bine. Spre exemplu, consumatorii casnici platesc al optulea pret ca marime dintre 30 de state, in timp ce clientii industriali ocupa un "onorabil" loc doi la cheltuielile cu electricitatea. La 1 ianuarie 2007 pretul electricitatii pentru consumatorii casnici romani era de 0,1017 euro/kWh, din care TVA reprezinta 0,0162 euro/kWh, potrivit ultimului raport pe aceasta tema al institutului european de statistica, Eurostat. Pretul mediu inregistrat in UE27 era de 0,1528 euro/100 kWh. Comparativ, clientii industriali plateau, la inceputul anului, 0,0842 euro/kWh, pret la care nu se mai adauga niciun fel de taxe. Aceste costuri ne plaseaza pe locul 23, pentru casnici, respectiv 16 pentru industriali, din 30 de state europene.

La gaze, aceeasi bataie de cap. Raportat la puterea de cumparare, efortul facut de consumatorii casnici ii plaseaza pe romani pe locul 11 din 24 de state europene, iar pe cei industriali pe locul 5.