Preturile din contractele bilaterale incheiate dupa 23 februarie, cand intra in vigoare noua lege a energiei electrice, vor fi facute publice, a declarat ieri ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Acesta a aratat ca in prezent doar 7-8% din energie se vinde pe baza de contracte bilaterale si a estimat ca in cativa ani acest procent va ajunge la 40-50% din totalul energiei. Tot ieri, ministrul Economiei a spus ca energia electrica si gazele se vor scumpi cu maximum unul-doua procente peste rata inflatiei in acest an.
"Din 23 februarie, toate preturile contractelor care se vor incheia vor fi facute publice", a declarat ieri Varujan Vosganian, citat de NewsIn. Mai mult, acesta a adaugat ca Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), i-a confirmat ca a dat OPCOM posibilitatea de a-si publica preturile de vanzare incepand de ieri. Vosganian a mai aratat ca in prezent 40% din energie merge catre sectorul reglementat, incluzand consumatorii casnici, 30% merge pe contracte mostenite cu intermediarii, iar 7-8% merge pe piata contractelor bilaterale, in timp ce 12-15% din energie se indreapta catre piata pentru ziua urmatoare si catre piata de echilibrare. "Acest 7-8% pe contracte bilaterale va creste in timp si in cativa ani va ajunge sa acopere 40-50% din totalul energiei", a precizat ministrul.
In opinia sa, aceasta masura va duce la disparitia intermediarilor si la formarea pretului prin mecanisme de piata. Oficialul MEC a mai spus ca ministerul studiaza posibilitatea de a face publice contractele de intermediere, analizand daca institutia va iesi in castig in cazul in care ar plati despagubirile si penalitatile aferente incalcarii clauzelor de confidentialitate, iar energia s-ar vinde la costul de piata. Acesta a mai aratat ca de la 1 ianuarie 2007 in Romania nu s-au mai incheiat contracte direct intre producatori si intermediari si a avertizat producatorii care au astfel de intentii ca vor fi imediat demisi. Ministrul a adaugat ca va trimite corpul de control sa verifice daca au fost incheiate astfel de contracte si ca a dispus deja o verificare "pe structura de pret a energie electrice la transportatori, furnizori si distribuitori, pentru a constata daca exista abateri".

Scumpiri de maximum 1-2% peste inflatie

Preturile energiei electrice si gazelor naturale nu vor creste in acest an cu mai mult de 1-2 procente peste rata inflatiei, a mai declarat ieri ministrul Economiei. "Noi dorim ca in 2007 populatia sa sufere cat mai putin din cauza cresterii preturilor la utilitatile publice. Cresterea preturilor la energie electrica si gaze naturale va fi de cel mult 1-2 procente fata de rata inflatiei", a spus Vosganian. Acesta a mai aratat ca pretul gazelor naturale nu ar trebui sa creasca in acest an cu mai mult de 7-8% si, prin interventia ministerului, majorarea de pret nu ar trebui sa fie mai mare de 5-6%.
Vosganian a adaugat ca nu este de acord cu introducerea unei taxe pe kilometrul de retea de distributie gaze naturale pentru ca aceasta ar duce la scumpirea gazelor. "Atata vreme cat voi fi ministru, nu voi baga taxe care sa creasca preturile la gaze sau la energie", a punctat oficialul Ministerului Economiei si Comertului.