O comparatie intre preturile apartamentelor vechi si cele ale apartamentelor noi arata ca nu exista diferente prea mari intre acestea. Chiar din contra, exista cazuri in care pretul apartamentelor vechi il depaseste pe cel al apartamentelor din noile complexuri rezidentiale.

Apartamentele din blocurile vechi situate in centrul, dar si in zona a doua a Capitalei sunt mai scumpe decat cele din noile blocuri, potrivit analistilor de la Ghiseul Bancar.
Pentru a compara ofertele de apartamente noi cu cele vechi, acestia au studiat ofertele de vanzare oferite de reprezentantii agentiilor imobiliare care dezvolta noi proiecte rezidentiale, precum si anunturile de vanzari de apartamente vechi publicate in ziarele specializate. Din anunturile publicate in ziarele de mica publicitate din domeniul imobiliar rezulta ca apartamentele cu patru camere din Bucuresti, situate in zone centrale, se vand cu preturi intre 110.000 si 250.000 de euro.
Cum aceste apartamente au in medie 100-110 metri patrati, rezulta un cost per metru patrat de aproximativ 1.500 de euro, constata analistii publicatiei online.
Aceasta in timp ce pentru apartamentele din noile complexuri rezidentiale, ca cel de la Nicolae Grigorescu sau Dristor, se plateste in medie 1.100 de euro pe metrul patrat.
Spre deosebire de locuintele din blocurile vechi, apartamentele din noile complexuri rezidentiale prezinta unele facilitati, ca spatii de joaca pentru copii, gradinita, zone comerciale, sala de fitness, piscina, locuri de parcare si bucatarii mobilate.
Trebuie spus ca pretul mediu de 1.100 de euro pe metrul patrat in cazul apartamentelor noi este valabil doar pana la derularea lucrarilor de constructie propriu-zisa a imobilelor. Asa ca, cei care doresc sa cumpere la acest pret ar trebui sa se grabeasca pana ce dezvoltatorii de proiecte rezidentiale nu vor mari preturile.

Acelasi pret, dar la suprafete duble

Cei de la Ghiseul Bancar au mers si mai departe cu analiza lor si au constatat ca pretul apartamentelor vechi din centru sunt comparabile cu apartamentele noi de lux. Acestia au luat ca etalon tot apartamentele cu patru camere. Astfel, cele din noile ansambluri rezidentiale, desi au preturi ce pornesc de la 168.000 de euro sau 245.000 de euro, au suprafete de doua ori mai mari decat apartamentele vechi. Suprafata unui apartament de patru camere din blocurile vechi nu depaseste 140 de metri patrati, in timp ce in complexurile noi de lux exista apartamete cu peste 220 de metri patrati. Pretul, fara TVA, al acestor apartamente noi variaza intre 167.404 si 188.020 de euro. Rezulta ca pretul pe metru patrat ajunge in jur de 1.000 de euro, fiind in acest caz mai ieftin decat apartamentele vechi din centru si identic cu pretul celor din zona a doua a Bucurestiului.
Anul viitor vor fi livrate peste 20.000 de noi apartamente, insa necesarul de locuinte va fi acoperit abia peste cativa zeci de ani, considera specialistii.