Inasprirea conditiilor de acordare a creditelor bancare, dar si numarul mic de tranzactii de pe piata imobiliara, au condus la ieftinirea apartamentelor. Fenomenul este binevenit pentru cumparatori, mai ales ca de cele mai multe ori preturile cerute de proprietari erau nejustificate.

"Daca pana acum pretul apartamentelor a fost in continua crestere pentru ca vanzatorii isi evaluau proprietatile mult peste valoarea lor reala, in ultimele doua luni piata imobiliara din Galati a cunoscut o scadere. In general putem vorbi despre o ieftinire a apartamentelor cu pana la 15%, respectiv 20.000-30.000 de lei, a declarat reprezentantul agentiei imobiliare CasaBia, Vasilica Bosna, care a mai explicat ca aceasta situatie a fost determinata, in cea mai mare parte, de inrautatirea obligatiilor pe care trebuie sa le respecte clientii in momentul obtinerii unui imprumut bancar, mai ales ca aproximativ 90% dintre cumparatori sunt tineri care nu dispun de aceste sume.

"Este adevarat ca de la inceputul anului nu putem spune ca piata imobiliara a mers excelent pentru ca au lipsit cumparatorii cu cash, putinii cumparatori de pe piata fiind cei cu credite bancare. Avand in vedere ca majoritatea bancilor, ca sa nu zic toate, si-au inasprit conditiile de acordare a creditelor si se feresc sa mai ia in garantie orice fel de imobil (adica impun conditie ca imobilul sa aiba anumite suprafete, sa fie in anumite zone, la anumite etaje etc.), ceea ce pana acum nu a fost asa, se intelege ca au inceput sa dispara si cumparatorii cu credite. In aceste conditii, in care lipsesc cumparatorii de pe piata, putem spune ca piata este oarecum amortita sau blocata", a declarat Gabriel Baicu, administratorul agentiei Retrocasa.

Oferte

In prezent galatenii pot cumpara apartamente mai ieftine cu pana la 30.000 de lei indiferent de cartierul in care este situat imobilul. Spre exemplu in Micro 20, unul dintre cele mai cautate cartiere din oras, aici fiind situate doua supermarket-uri, Billa si Kaufland, iar blocurile au fost construite dupa 1990, un apartament cu trei camere se vinde cu 250.000 de lei, fata de 280.000 de lei cu cat putea fi cumparat in urma cu doua-trei luni.

O alta zona unde tranzactiile imobiliare detin cota de piata este Mazepa, aici un apartament cu o camera putand fi achizitionat cu 150.000 de lei, fata de 170.000 de lei, suma cu care se vindea in februarie. O scadere semnificativa au inregistrat si preturile apartamentelor cu doua camere care, spre exemplu, intr-o zona cautata de cumparatori datorita suprafetelor mari ale camerelor, se vand cu 230.000 de lei, fata de 260.000 lei cu ceva timp in urma.

Preturi si mai mici pentru apartamentele din cartierele marginase

Vasilica Bosna a explicat ca o ieftinire si mai mare au inregistrat apartamentele din cartierele marginase ale orasului: "Apartamentele situate in Micro 39, Micro 38, Micro 13B sunt cu aproximativ 10.000 de lei mai ieftine decat cele situate intr-un cartier central sau bine dezvoltat din punct de vedere comercial. Asta se intampla si pentru ca apartamentele din aceasta zona sunt de obicei semidecomandate si au suprafete mici".

Spre exemplu un apartament cu o camera situat in Micro 38 costa 130.000 de lei, in conditiile in care un apartament asemanator se vinde in Micro 17 (n.r. - in apropierea Spitalului Clinic de Urgenta) cu 190.000 de lei.

Diferentele sunt si mai mari daca apartamentele au doua sau trei camere. De exemplu, daca este situatea in Micro 39, o locuinta cu doua camere se vinde cu 175.000 de lei, iar daca se afla intr-un bloc din Micro 19 (n.r. - unul dintre cartierele solicitate de cumpatori), apartamentul poate ajunge la 220.000 de lei, adica aproximativ aceeasi suma cu care poate fi cumparat un apartament cu trei camere intr-o zona marginasa a orasului.