Un leu mai slab înseamna mâncare mai scumpa. Desi cresterile preturilor erau asteptate abia la sfârsitul lunii, în magazine se gasesc deja produse si cu 20% mai scumpe decât în urma cu o saptamâna. Nici nu au apucat unii craioveni sa îsi ia salariile marite (începând cu 1 octombrie, salariul minim brut pe economie a crescut de la 500 la 540 de lei), ca scumpirile se tin lant de mai bine de o saptamâna. În ciuda faptului ca se anuntau cresteri ale preturilor abia spre sfârsitul lunii, marfurile alimentare se scumpesc de la o zi la alta. „Au crescut pentru ca pretul fructelor depinde de raportul leu-euro si leu-dolar“, a declarat Marian C., patronul unei societati comerciale ce îsi desfasoara activitatea în Piata Centrala din Craiova. Chiar si acolo unde nu afecteaza prea tare pretul final, platit de cumparatori, costurile în depozitele angro s-au majorat. Astfel, comerciantii spun ca, atât cât se mai poate, sunt nevoiti sa-si mai scada profitul. „Costurile în angro au crescut. Pe piata marfurile înca nu s-au scumpit pentru ca nu e vânzare si nu se poate tine la pret“, a precizat Oprica Lautaru, patroana altei societati comerciale din Piata Centrala. 
Camari mai goale Cumparatorii spun ca nu se asteptau sa creasca preturile tocmai în aceasta perioda, când oamenii îsi fac provizii de toamna. Surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât productie a existat. „Sunt scumpe foc! Au crescut mult în ultima perioada. Voiam sa cumpar conopida, dar, deocamdata, nu am bani. S-o mai ieftini“, a spus Nicolita Ciucea, pensionara. Faptul ca preturile sunt foarte mari a fost confirmat si de alti craioveni. „Ardeii, rosiile, varza, conopida sunt foarte scumpe. Deocamdata, am venit doar sa trec preturile în revista. Voi cumpara când voi lua pensia“, a precizat Gheorghita Simionescu, de 72 de ani. Potrivit acesteia, din cauza preturilor mari, va cumpara mai putine produse. „Voi cumpara mult mai putin si cu multa grija, ca sa nu fac risipa“, a adaugat batrâna, care a afirmat ca peste jumatate din pensie o cheltuieste lunar pe mâncare.  
Carnea s-a scumpit Totusi, sunt si craioveni care spun ca scumpirile sunt justificate. „Produsele agricole nu sunt scumpe, tinând cont de munca depusa si de cât de mult costa curentul electric“, a spus Ioana Popescu, de 58 de ani.Legumele si fructele nu sunt însa singurele care au înregistrat cresteri de pret. „La carne, preturile au crescut mult fata de salarii. Diferenta este foarte mare. Pe aceeasi cantitate de carne am platit aproape de doua ori mai mult“, a spus Cornelia Sinescu, de 34 de ani.  
A crescut si pretul tigarilor Începând cu 6 octombrie, marii producatori de tigarete (Philip Morris si British American Tobacco) mai cer 30 de bani pe fiecare pachet de tigari.
Potrivit newsreport.ro, cel mai probabil, producatorii au recurs la aceasta scumpire pentru a atenua efectul majorarii accizei la tigari ce ar urma sa fie aplicata la 1 ianuarie 2009. La momentul respectiv, potrivit calendarului de aliniere, cresterea anuala a accizei ar fi de 30% (în 2010, valoarea accizei va trebui sa fie de 74 de euro la mia de tigarete).
 Prognoza pesimista
Potrivit avertizarilor producatorilor de alimente, un leu mai slab va însemna mâncare mai scumpa si în continuare. Din cauza faptului ca importurile de materie prima sunt mai scumpe, iar tarifele utilitatilor si transportului s-au majorat, pâinea, laptele sau zaharul vor cunoaste majorari de preturi de pâna la 30%.