Se justifica pretul politelor RCA in Dolj, judet vazut ca una dintre cele mai riscante zone din tara? Politia Rutiera afirma ca situatia nu e chiar atat de rea.

La ghiseul unei companii de asigurari din Craiova, un barbat se opreste cu certificatul de inmatriculare al masinii in mana. Nu e nimeni la coada. „As vrea sa fac RCA-ul“, spune barbatul. „Sigur“, ii raspunde functionara, „numai sa vedem ce capacitate cilindrica are masina. Aveti peste 28 de ani?“. E mai tanar de atat. Motorul masinii e de doi litri. „574 de lei!“, vine raspunsul, iar tanarul il primeste ca pe o sentinta. „Pe an?“, mai gaseste puterea sa intrebe. „Nu, pe sase luni!“.
Aceasta este valoarea aproximativa a uneia dintre cele mai scumpe polite de asigurare RCA in Dolj. Preturile variaza de la o companie de asigurari la alta. Fiind vorba de asigurarea obligatorie, o polita cunoscuta si pentru faptul ca de multe ori nu acopera costul daunelor, doljenii o cauta pe cea mai ieftina. Unele companii practica preturi de baza mai mici. RCA la 564 de lei pe an pentru o masina de 1,8-2 litri capacitate se mai gaseste la Ardaf, iar la 636 de lei pe 12 luni - la Omniasig, potrivit paginii de internet informatiiauto.ro. Atentie, sunt tarife standard, caci si acestea se modifica dupa criterii precum varsta sau istoricul incidentelor rutiere, dupa cum stabileste fiecare asigurator. În Dolj, insa, peste tot e „durere“. Motivul este simplu: judetul este printre acelea pe care asiguratorii le considera drept cele mai riscante zone, asa ca doljenii, alaturi de brasoveni, braileni sau ieseni, n-au incotro, trebuie sa achite cele mai mari tarife din tara. Chiar reprezinta Doljul un risc atat de mare?

Zecii de mii de masini in tranzit

În stabilirea tarifelor politelor RCA, asiguratorii iau in considerare criterii precum numarul de incidente cu daune la mia de autovehicule, numarul de locuitori din judet, dar si date statistice care ii privesc numai pe ei, precum profitul pe anul trecut. Numai ca acestea nu sunt singurele criterii care conteaza cand vine vorba de numarul de accidente rutiere, iar Serviciul Politiei Rutiere (SPR) sustine ca situatia nu este nici atat de simpla, nici atat de neagra in Dolj. Pe 31 decembrie 2008, in judet erau inmatriculate 137.355 de autovehicule, iar 202.314 doljeni aveau permise de conducere, insa zeci de mii de alte autovehicule tranziteaza judetul, iar incidentele in care sunt implicate acestea se trec tot in contul Doljului. „Sunt 11 drumuri nationale si europene care trec prin judet. Un accident produs pe cei 480 de kilometri 'doljeni' ai acestor drumuri intre un sofer din Gorj si unul din Olt, de exemplu, se inregistreaza la noi“, a explicat Stelian Nicolaescu, seful SPR. Alt aspect: pe DN 55, care face legatura cu punctul de trecere a frontierei de la Bechet, s-a inregistrat anul trecut un record de 22.143 de autovehicule care l-au tranzitat intr-o singura zi. Eventualele incidente rutiere produse de aceste masini in tranzit se inregistreaza tot in Dolj. Indicatorii statistici cresc, iar odata cu acestia, si preturile politelor de asigurare.