Ce se va intampla dupa aderare cu preturile in general, dar cu cele ale locuintelor in special? Iata o intrebare la care multi analisti din domeniu incearca de ceva vreme un raspuns concret. Un studiu recent al unei companii arata ca preturile apartamentelor noi si ale celor din cladirile renovate, situate in zona de centru-nord a Capitalei, vor creste in perioada urmatoare, in timp ce preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea. De asemenea, potrivit studiului, se asteapta o stagnare a preturilor locuintelor din cartierele aglomerate, precum Iancu Nicolae-Pipera.
Analiza mai arata ca segmentul locuintelor destinate clasei de mijloc va cunoaste in viitor o dezvoltare importanta. Astfel, acest segment de nisa se va dezvolta puternic in urmatorii 10 ani, iar preturile vor creste odata cu finalizarea fiecarui proiect nou. Studiul companiei, preluat de Mediafax, prezinta zonele care au atras atentia investitorilor si sunt enumerate cartiere precum Bucurestii Noi, Casa Presei Libere, Straulesti, Petricani, Gara de Nord, Dristor, Mihai Bravu, Crangasi, Titan, Vitan, Militari, Ghencea, Colentina.
De acord cu ipoteza scumpirii locuintelor dupa aderare sunt si reprezentantii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), care considera ca, in primul an dupa integrare, va exista o tendinta de crestere a preturilor.
Totusi, cei de la ARAI cred ca dupa 2007 piata se va stabiliza.
Ca un exemplu, specialistii ARAI arata ca, daca acum 3-5 ani au existat cresteri semnificative ale preturilor imobilelor in tarile din Uniunea Europeana, in ultimul an cresterea este mica fata de inflatie si exista si acolo o tendinta de stabilizare a pietei imobiliare sau chiar o usoara scadere in unele tari.
Cu toate acestea, reprezentantii ARAI nu pot confirma ca piata imobiliara din Romania va urma acelasi model. (Mugur Cosmin)