Cei care inchiriaza un apartament in aceasta perioada nu trebuie sa se mai ingrijoreze ca pretul chiriei va fi umflat de proprietar. ßi asta pentru ca, spun actorii de pe piata imobiliara, chiriile se vor micsora cu cateva procente. "Chiriile vor continua sa scada in raport cu pretul de vanzare a locuintelor, deoarece termenul de revenire (n.r - perioada in care un proprietar isi recupereaza banii investiti intr-un imobil), care varia in urma cu cinci ani intre 5 si 8 ani, s-a marit acum la 8-12 ani. In Occident, unde piata este mult mai stabila, proprietarii isi recupereaza investitiile chiar si mai tarziu, in 15-20 ani", ne-a explicat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
El a precizat ca indicatorul "termen de revenire" este corelat cu nivelul investitiilor dintr-o tara. Pentru Romania in particular, acest indicator se coreleaza cu nivelul dobanzilor oferite de banci la depozite. Astfel, odata cu scaderea inflatiei, au scazut si dobanzile. Prin urmare si rentabilitatea investitiilor in depozite s-a micsorat. Totodata s-a prelungit si termenul de revenire de la opt ani maximum, la 12 ani in cazul chiriilor. Asadar, in timp ce proprietarii isi vor recupera investitiile intr-un timp mai lung, chiriile vor scadea in raport cu valoarea apartamentelor. Zilisteanu ne-a mai spus ca "pretul de vanzare al locuintelor va creste moderat cu 4-5% pana la sfarsitul anului".
Totusi, cum este posibil ca pretul chiriilor sa scada in raport cu cel de vanzare al locuintelor? Un raspuns ar putea fi dat de factorul sezonier. Fluxul mare de cerere determinat de venirea studentilor toamna care mareste pretul chiriilor este contracarat de plecarea studentilor in vacanta. Asa se explica faptul ca proprietarii, confruntati cu o cerere mica, mai lasa din pret.

Creditele ipotecare scad preturile la chirii

Pe de alta parte, Arthur Silvestri, analist imobiliar, ne-a spus ca interesul pentru chirii este mult mai scazut atat timp cat o rata la casa costa aproape la fel cat chiria pe o luna. El a adaugat ca acest lucru trebuia sa se intample de acum doi ani cand "creditele ipotecare au devenit principala modalitate de a cumpara o locuinta".
Dar pentru ca bancile tin cont doar de venitul din contractul de munca si nu de toate veniturile solicitantilor, se reduce substantial numarul celor care pot contracta astfel de credite. Silvestri spune ca acest lucru nu se intampla in Occident si ca bancile ar trebui si la noi sa aiba in vedere totalitatea veniturilor solicitantului pentru a-i stabili bonitatea.