Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) vor ataca hotararea judecatoreasca prin care Camerele de Comert teritoriale au obtinut anularea alegerilor conducerii CCIR. "Hotararea nu este definitiva, vom ataca in instanta decizia judecatoreasca. In cazul in care instanta va decide, in favoarea Camerelor Teritoriale, atunci eu voi fi primul care voi organiza alegeri", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele CCIR, Victor Babiuc.
El a precizat ca CCIR va organiza alegeri noi doar pentru conducerile camerelor teritoriale si pentru conducerea CCIR. Mihail Vlasov, seful Camerei de Comert de la Iasi si reprezentantul camerelor teritoriale care au contestat alegerile din vara, sustine ca "Babiuc nu poate sa candideze la alegerile pentru conducerea institutiei, intrucat nu este membru al Camerei". Potrivit lui Vlasov, calitatea de presedinte al Curtii de Arbitraj nu il face pe Babiuc membru al CCIR. In plus, actualul presedinte al CCIR nu se afla nici pe lista oficiala a membrilor onorofici, a adaugat Vlasov. ßeful Camerei de la Iasi a mai spus ca nu trebuie organizate alegeri si pentru camerele teritoriale. Aceasta pentru ca Instanta a constatat valabilitatea alegerilor pentru conducerile camerelor teritoriale din 21 iulie 2006.
Reamintim ca Judecatoria Sectorului 3 din Bucuresti a decis la 30 ianuarie sa anuleze hotararile Adunarii Generale a CCIR din 3 august 2006, in care a fost aleasa conducerea organizatiei.

"Resursele CCIR, cauzele zarvei"

Babiuc a mai declarat ieri ca "toata aceasta zarva se face pentru resurse. CCIR are o situatie mai buna decat camerele teritoriale din punct de vedere financiar". In replica, Vlasov se intreaba "care ar fi interesul acelor camere teritoriale, cand presedintii acestora, importanti oameni de afaceri, n-au fost niciodata salariati si n-au avut beneficii de pe urma acestor functii?".

"Clica de securisti"

Vlasov a declarat ieri ca institutia CCIR ar trebui sa fie o organizatie a Camerelor Teritoriale asa cum este in toata Uniunea Europeana. Babiuc preciza ieri ca "CCIR are aproximativ 200.000 de membri, organizati in42 de camere teritoriale, in asociatii profesionale, in camere de comert bilaterale, dar mai cuprinde si firme si persoane fizice. Camerele teritoriale totalizeaza doar 20.000 de membri, deci un procent redus din totalul membrilor CCIR".
Vlasov mai sustine ca "clica de securisti - care s-a cocotat din 1990 in varful CCIR, formata din Gheorghe Cojocaru, seful Agentiei Comerciale din America, tatal celebrei doamne Georgiana, anchetata in afacerea "Fregatelor", si fost ofiter al Serviciilor secrete, Constantin Rijnoveanu, seful Agentiei Comerciale din Moscova timp de 10 ani, fost ofiter al Serviciilor secrete, ßtefan D. Popa, seful Agentiei Comerciale din Japonia timp de noua ani, si Victor Babiuc, fost ofiter acoperit, sef oficiu juridic la cabinetul Ministerului de Comert Exterior, a urmat un plan bine pus la punct si a condus din umbra viata politica si economica a Romaniei, pe care o conduce si astazi". Prin urmare, Vlasov spune ca e timpul ca acestia "sa ne lase, in sensul de a lasa institutia CCIR asa cum este in toata Uniunea Europeana, o organizatie a Camerelor de Comert Teritoriale, condusa in interesul comunitatii oamenilor de afaceri, si nu in interesele lor proprii pentru a jefui avutul CCIR.